Ψήφισμα Συλλόγου για Πετρίδου, 29/04/2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ

«Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Αρ. Μητρώου 29379

                                                                                                                               Αθήνα, 29 Απριλίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

          Η  Πετρίδου Θ.  τριών ετών, μετά την πρώτη επιτυχή επέμβαση στο ΓΝΠ «Η Αγία Σοφία» και μετά το κλείσιμο του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε Παιδιά (ΕΚΑΣΚΑΠ),  παραπέμφθηκε για την επόμενη επέμβαση που χρειάζεται, στο Ωνάσειο.

 

         Στις 10 Απριλίου 2013 κι ενώ οι γονείς δεν είχαν προηγουμένως άλλη ενημέρωση όσον αφορά στο  χειρουργείου του παιδιού (το οποίο άρχισε να δείχνει εμφανή σημάδια δυσκολίας στην αναπνοή),  το Ωνάσειο τους ενημερώνει πως δεν μπορούν να αναλάβουν το χειρουργείο του παιδιού.

          Οι γονείς παρέλαβαν σχετική βεβαίωση στις 11 Απριλίου και στις 12 Απριλίου κατέθεσαν αίτηση στη Διοίκηση του ΓΝΑ «Η Αγία Σοφία», όπου ζητούσαν  να εγχειρισθεί εκεί το παιδί τους, γιατί έχουν εμπιστοσύνη και στο γιατρό τους, ο οποίος μάλιστα είχε κάνει και την αρχική επέμβαση του παιδιού, αλλά και στο νοσοκομείο. Το αίτημά τους είναι εφικτό και νόμιμο, εφόσον το ΕΚΑΣΚΑΠ είναι με απόφαση ΔΣ ανοιχτό ήδη από τις 3 Οκτωβρίου 2012.

          Στις 18 Απριλίου  παρέλαβαν έγγραφο του Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Παπασάββα, όπου πιστοποιείται η άμεση ανάγκη χειρουργείου. Δε δέχονται, όμως, το παιδί στο Νοσοκομείο, επειδή, με απόφαση του Διοικητή, η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα  (ΚΕΜ), παραμένει κλειστή. Aυτό, πάντως, που ο Διοικητής επικαλείται, ότι δηλαδή δεν υπάρχει προσωπικό για να ανοίξει την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ), είναι πρόφαση, καθώς υπάρχει τουλάχιστον το προσωπικό που υπήρχε και πριν κλείσει το κέντρο, ενισχυμένο με έναν επιπλέον επικουρικό καρδιοχειρουργό (και έναν ακόμα που διορίστηκε) και μία επιπλέον αναισθησιολόγο, την οποία έφεραν επί τούτου από άλλο Νοσοκομείο. Επομένως, το μόνο που απαιτείται για να γίνει άμεσα το χειρουργείο του παιδιού είναι μία εντολή, που δε θέλουν να δώσουν!

          Ενώ οι γονείς δηλώνουν προς  πάσα κατεύθυνση ότι  επιθυμούν το παιδί τους να χειρουργηθεί στο Παίδων από τον γιατρό και την ομάδα  που είχε πραγματοποιήσει και την πρώτη επέμβαση, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι εγγράφως κάθε ευθύνη, εντούτοις ο Υπουργός Υγείας  χωρίς να του έχει ζητηθεί από οποιονδήποτε, απηύθυνε έγγραφο αίτημα προς την Διοίκηση του Ωνασείου, προκειμένου να επιτρέψει “κατόπιν επιθυμίας των γονέων” όπως αναληθώς αναφέρει, το χειρουργείο να πραγματοποιηθεί εκεί από τους γιατρούς του “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”!!

          Η αυτόκλητη αυτή ενέργεια του Υπουργού όχι μόνον δεν εξυπηρετεί την υπόθεση του παιδιού αλλά καταδεικνύει εμπράκτως την  έλλειψη ενδιαφέροντος  για το εκ νέου άνοιγμα της ΚΕΜ, μιας άρτια εξοπλισμένης με δαπάνες από το υστέρημα του ελληνικού λαού, Μονάδας, μοναδικής στην Ελλάδα.

          Το χειρουργείο μπορεί και πρέπει να πραγματοποιηθεί εκεί  όπου θα γίνει με τους ελάχιστους κινδύνους δηλ. στο ΕΚΑΣΚΑΠ, αφού το Ωνάσειο είναι Νοσοκομείο ενηλίκων και δεν έχει την κάλυψη Παιδιατρικού Νοσοκομείου. Αντιθέτως, το ΕΚΑΣΚΑΠ με 25ετή πείρα, εδράζεται μέσα σε Παιδιατρικό Νοσοκομείο, με πλήρη κάλυψη σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες και επομένως είναι η ιδανική λύση και για τους γονείς των καρδιοπαθών παιδιών -όπως οι εν λόγω γονείς – καθώς εκεί μπορεί άμεσα να αντιμετωπιστεί ο,τιδήποτε έκτακτο παρουσιαστεί.

 ΚΑΛΟΥΜΕ

Τον υπουργό να ανοίξει άμεσα την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα του “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”, για να αντιμετωπιστεί και η μικρή Πετρίδου Θ., αλλά και όλα τα περιστατικά που περιμένουν σε λίστες αναμονής, ώστε να μην  αποβιώσουν κι άλλα παιδιά σε αναμονή μιας επέμβασης, ενώ μπορούν να αντιμετωπιστούν από το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας.

 

Μοιράστε το άρθρο