Ιστορικό

Η δημιουργία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» ξεκίνησε, άτυπα τον Οκτώβριο του 2011, όταν κάποιοι, με αδικαιολόγητες προφάσεις, έκλεισαν το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Γονείς καρδιοπαθών παιδιών, λίγοι αρχικά, που πολύ γρήγορα γίναμε πολλοί, ξεκινήσαμε, αμέσως και αυθόρμητα, αγώνα για την αποκατάσταση της αλήθειας και την επαναλειτουργία του Κέντρου. Παραστάσεις διαμαρτυρίας στους κωφεύοντες αρμοδίους, δημοσιοποίηση του προβλήματος στα ΜΜΕ, έκδοση δελτίων τύπου, προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι, ενδεικτικά, μερικές από τις ενέργειές μας.

Σ’ αυτή μας την προσπάθεια έγινε συνείδηση ότι ο αγώνας μας θα ήταν πιο αποτελεσματικός, αν ήμασταν «οργανωμένοι». Έτσι, γεννήθηκε ο «Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες “Η Αγία Σοφία”».

Ο Σύλλογός μας πήρε το όνομά του από την Αγία Σοφία. Την επιλέξαμε ως προστάτιδα και συμπαραστάτη μας, για την θυσιαστική της αγάπη προς τα παιδιά της, τα παιδιά όλου του κόσμου, τα παιδιά του Θεού. Τη διαλέξαμε επίσης, διότι τα παιδιά μας κι εμείς έχουμε όλοι μας νοσηλευθεί – φιλοξενηθεί στο Νοσοκομείο Παίδων Αθήνας «Η Αγία Σοφία».

Στο Νοσοκομείο αυτό λειτουργεί το «Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά» (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), το μοναδικό Δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας, με πλήρη κάλυψη όλων των παιδιατρικών ειδικοτήτων. Πρόκειται για ένα Κέντρο που έχει αντιμετωπίσει με θαυμαστά αποτελέσματα πολλές δύσκολες περιπτώσεις παιδιών απ’ ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και τις γειτονικές χώρες. Ένα Κέντρο, όπου οι άνθρωποι που το στελεχώνουν, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, έχουν περάσει με “ΑΡΙΣΤΑ”, όχι μόνο τις “ιατρικές” εξετάσεις που δίνουν καθημερινά θεραπεύοντας τα παιδιά μας, αλλά και τις εξετάσεις ανθρωπιάς.

Οι ανάγκες μας, πολλές και δύσκολες. Του καθενός προσωπικά και όλων μαζί. Πιστεύουμε, ωστόσο, πως μόνο μαζί μπορούμε να κερδίσουμε κάτι.

Ελπίζουμε πως ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να γίνουμε η «μικρά ζύμη που όλο το φύραμα ζυμοί».

  • Για το καλό των παιδιών μας.
  • Για το καλό όλων των παιδιών που μεγαλώνουν σ’ αυτόν τον τόπο.
  • Για το καλό της χειμαζόμενης κοινωνίας μας.