Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, 18/01/2013

Γονείς και Κηδεμόνες Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Κ. Αντώνιο Σαμαρά

Πρωθυπουργό

Μέγαρο Μαξίμου

Ηρώδου Αττικού 19

10674 Αθήνα

 

                                                                                               Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2013

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαστε γονείς παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, που εδώ και 15 μήνες αγωνιζόμαστε για την επαναλειτουργία του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στη χώρα μας, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Για την καλύτερη και πιο συντονισμένη οργάνωση του αγώνα μας προχωρήσαμε, μάλιστα, στην ίδρυση  «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”». Εκ μέρους του ως άνω υπό σύσταση Συλλόγου, ζητούμε τη βοήθειά σας, για να λήξει, επιτέλους, αυτός ο εφιάλτης για εκατοντάδες οικογένειες καρδιοπαθών παιδιών.

Το «ΕΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), το μοναδικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας, λειτουργεί για πάνω από είκοσι χρόνια στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Έχοντας έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σύγχρονο εξοπλισμό και πλήρη κάλυψη από όλες τις παιδιατρικές ειδικότητες, είχε εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα «διαμάντι» του ΕΣΥ, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, ακόμα και αυτών που γίνονταν για πρώτη φορά στη χώρα μας. Αυτό, λοιπόν, το Ειδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο, που άφησε ευγνώμονες όλους εμάς τους γονείς που δεχθήκαμε τις υπηρεσίες του για τα παιδιά μας, έπρεπε να αμαυρωθεί. Κι οι λόγοι είναι προφανείς. Δρυός πεσούσης, πας (ιδιώτης) ανήρ, ξυλεύεται. Εδώ και τρία χρόνια, το Κέντρο αφέθηκε, αρχικά, να υπολειτουργεί, λόγω ελλείψεως επιστημονικού προσωπικού, στη συνέχεια “συγχωνεύθηκαν” Τμήματά του και, τέλος, έκλεισε τον Οκτώβριο του 2011. Απέναντι στη δίκαιη αγανάκτησή μας, οι ιθύνοντες προέταξαν ασύστολα ψεύδη για τους γιατρούς των παιδιών μας, τους οποίους, όλοι όσοι έχουμε έννομο συμφέρον, στηρίζουμε αμέριστα. Με την ιδιότητα των γονέων καρδιοπαθών παιδιών που έχουν χειρουργηθεί ή αναμένουν να χειρουργηθούν στο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», έχουμε εκφράσει επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη μας σε αυτό το Κέντρο και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του.

Στις 3/10/2012, μετά την παρέλευση ενός χρόνου από το κλείσιμο του Κέντρου και την απώλεια, δυστυχώς,  μερικών καρδιοπαθών παιδιών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», με εντολή του Υπουργού Υγείας, αποφάσισε την επαναλειτουργία του. Όμως, έχουν ήδη παρέλθει τρεισήμισι  μήνες από τότε και το “άνοιγμα” του Κέντρου παραμένει στα χαρτιά. Καμία καρδιοχειρουργική επέμβαση και κανένας καρδιακός καθετηριασμός δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα. Η δικαιολογία μέχρι χθες ήταν ότι χρειάζεται να διοριστούν μερικοί επικουρικοί ιατροί για την καλύτερη στελέχωση του Κέντρου. Πρόσφατα, όμως, από πηγές του Υπουργείου πληροφορηθήκαμε με έκπληξη και αγανάκτηση, ότι η αιτία που δεν ξαναλειτουργεί το Κέντρο δεν είναι η έλλειψη ιατρών, αλλά οι υπάρχοντες γιατροί!!!

Πιστεύουμε ότι ο Υπουργός Υγείας δεν έχει αλλάξει άποψη. Δεν ξεχνούμε, όμως, ότι όταν έκλεισε το Κέντρο, το Υπουργείο είχε εσφαλμένη πληροφόρηση, όπως φαίνεται να έχει και σήμερα. Και τότε “έφταιγαν” τα εύκολα θύματα, οι γιατροί, και σήμερα πάλι αυτοί “φταίνε”. Το σίγουρο είναι ότι και τότε και τώρα ευνοημένοι από το κλείσιμο του Κέντρου είναι τα ιδιωτικά συμφέροντα και τα θύματα είναι αθώα παιδάκια κι εμείς, οι γονείς τους, που περνάμε όλο αυτό το ψυχολογικό μαρτύριο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Θέλουμε να ακούσετε την κραυγή μας και να βάλετε τέλος στην αγωνία, που βιώνουμε 15 μήνες τώρα. Σας παρακαλούμε να δικαιώσετε τον αγώνα μας δίνοντας τις σχετικές εντολές, ώστε να γίνουν όλες οι δέουσες ενέργειες για να επαναλειτουργήσει άμεσα, απρόσκοπτα και στον βέλτιστο βαθμό, το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας, γιατί το έχουν ανάγκη τα παιδιά μας.

Με τιμή,

 

Εκ μέρους του υπό σύσταση

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”

 

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη                                      Δημήτριος Λόντος

                    Πρόεδρος                                                             Γενικός Γραμματέας

(τηλ. επικοινωνίας: 6939392314)

Μοιράστε το άρθρο