Προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, 21/12/2012

Γονείς και Κηδεμόνες Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες

 Αθήνα, 21/12/2012.

Προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Για μια ακόμη φορά νιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας. Είμαστε γονείς παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, που παλεύουμε για να ξανανοίξει το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του ΕΣΥ στη χώρα μας, το οποίο,  αρχικά αφέθηκε να υπολειτουργεί λόγω ελλείψεως επιστημονικού προσωπικού,

στη συνέχεια συγχωνεύθηκε και τέλος έκλεισε πριν από 15 περίπου μήνες. Μάλιστα για την καλύτερη και πιο συντονισμένη οργάνωση του αγώνα μας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ίδρυση  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ με την επωνυμία “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”. Εκ μέρους, λοιπόν, του ως άνω υπό σύσταση Συλλόγου μας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της επανέναρξης της λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Όπως γνωρίζετε, στις 3/10/2012, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», μετά από  εντολή του Υπουργού Υγείας, αποφάσισε την επαναλειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου.  Ο Σύλλογός σας, μάλιστα, με δελτίο τύπου (23.10.12), είχε χαιρετήσει την απόφαση αυτή.

Όμως, σχεδόν τρεις μήνες από τότε, το Κέντρο δεν έχει ανοίξει. Καμία καρδιοχειρουργική επέμβαση και κανένας καρδιακός καθετηριασμός δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα. Η δικαιολογία μέχρι χθες ήταν ότι χρειάζεται να διοριστούν μερικοί επικουρικοί ιατροί (κυρίως αναισθησιολόγοι), για την στελέχωση του Κέντρου και την κάλυψη της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας.

Στις  20/12/2012, σε συνάντησή μας με τους κ.κ. Πεντέα, Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Υγείας, και Μπεχράκη, σύμβουλο του Υπουργού Υγείας, πληροφορηθήκαμε με έκπληξη και αγανάκτηση ότι το πρόβλημα, εξ αιτίας του οποίου δεν ανοίγει το Κέντρο, δεν ήταν η έλλειψη αναισθησιολόγων αλλά οι υπάρχοντες γιατροί!!! Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο Υπουργός έχει αλλάξει άποψη. Δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε ότι και όταν έκλεισε το κέντρο το Υπουργείο είχε εσφαλμένη πληροφόρηση, όπως έχει και σήμερα. Και τότε από το κακώς πληροφορημένο Υπουργείο ξεκίνησε το θέμα και τώρα φαίνεται ότι πάλι από εκεί να ξεκινάει. Και τότε έφταιγαν τα εύκολα θύματα οι γιατροί και σήμερα πάλι αυτοί φταίνε. Τέλος και τότε και τώρα, ευνοημένοι από το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα είναι τα ιδιωτικά συμφέροντα. Θα ήμασταν ευτυχείς εάν τα ανωτέρω διαψευσθούν αρμοδίως και πολύ περισσότερο θα ήμασταν ευτυχείς εάν η διάψευση συνοδευόταν με το άνοιγμα του κέντρου.

Τέλος εμείς με την ιδιότητα των γονιών καρδιοπαθών παιδιών, που έχουν χειρουργηθεί ή αναμένουν να χειρουργηθούν στο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και με την  δικαιολογημένη αγωνία που μας διακατέχει, έχουμε εκφράσει επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη μας σε αυτό το Κέντρο και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αυτού. Σήμερα δηλώνουμε για μια ακόμη φορά ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να επαναλειτουργήσει το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της χώρας, απρόσκοπτα και στον βέλτιστο βαθμό, γιατί το έχουν ανάγκη τα παιδιά μας. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να κρατήσει την υπόσχεσή του για την σωστή επαναλειτουργία του Κέντρου και παρακαλούμε το Σύλλογό σας να προβεί στις δέουσες ενέργειες, για να συνδράμει, για μία ακόμα φορά, το δίκαιο αγώνα μας.

 Μετά τιμής,

Εκ μέρους του υπό σύσταση

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”

 Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη            Δημήτριος Λόντος

Μοιράστε το άρθρο