ΔΤ Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Aθήνα,  11/1/2021

Αριθ. Πρωτ. 2/20

                                                                                         

                                                                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : Λειτουργία Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (ΕΚΑΣΚΑΠ)

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ εξέφρασε την αγωνία ημών αλλά και η θέση μας από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα αρχικά με τη λειτουργία και εν συνεχεία με την υπολειτουργία της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (ΕΚΑΣΚΑΠ) θέση η οποία υπήρξε σαφέστατη και μη επιδεχόμενη παρεξηγήσεως: Άμεση επαναλειτουργία της εν λόγω Μονάδας, ενίσχυση και βελτίωση σε προσωπικό και υποδομές, ώστε να καταστεί μία ευρωπαϊκού επιπέδου Κλινική, θέση την  οποία εγκαίρως υιοθέτησε αυτούσια και το τριτοβάθμιο όργανο εκπροσώπησης όλων μας, η ΕΣΑμεΑ. Υπέρτατη αρχή μας υπήρξε πάντοτε η επιβίωση και η αποκατάσταση των παιδιών, οποιαδήποτε κλινική ή καρδιοχειρουργό και εάν οικεία βουλήσει και ευθύνη επιλέξουν οι γονείς.

Σε μία χώρα στην οποία ο αριθμός των ετήσιων χειρουργείων υπερβαίνει τα 500, θα αποτελούσε καίριο πλήγμα το κλείσιμο μιας μονάδας και η στέρηση από τους  αγωνιούντες γονείς της ελεύθερης επιλογής αυτής. Ελπίζουμε και ευχόμαστε, η κατάσταση να ομαλοποιηθεί τάχιστα και να εκλείψει οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση στο μέλλον αυτής, εγγύς ή απώτερο.

Στον αγώνα μας για τη θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση όλων των παιδιών τα οποία γεννιούνται με κάποια μορφή καρδιοπάθειας και τα οποία ξεπερνούν ετησίως τα 800 μόνο στην Ελλάδα, ουδείς περισσεύει. Έχουμε και κατά το παρελθόν ζητήσει την αξιολόγηση όλων των προσφερόντων υπηρεσίες στο συγκεκριμένο τομέα, με την υποχρεωτική μάλιστα δημοσιοποίηση στατιστικών στοιχείων κρίσιμων τα οποία αντικατοπτρίζουν πλήρως το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών από κάθε κλινική, δημόσια ή ιδιωτική, ώστε η τελική επιλογή να ανήκει, ως μία επιλογή συχνά ζωής, μη το λησμονείτε αυτό, στους ίδιους τους γονείς και σε κανέναν άλλο. Την ίδια στιγμή, επείγουσα είναι η ανάγκη δημιουργίας και επαρκούς χρηματοδότησης αξιόπιστης παιδοκαρδιοχειρουργικής δημόσιας μονάδας στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα καλύψει διαχρονικά και ικανοποιητικά τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας τουλάχιστον.

Τα προαναφερθέντα αναμφισβήτητα είναι γνωστά τοις πάσι και δεν υφίστανται υπόνοιες για τις προθέσεις ουδενός. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι οποίες γνωστοποιήθηκαν ευρέως και μέσω του γραπτού και του ηλεκτρονικού Τύπου, για την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία του Κέντρου, κατά τον παρελθόντα Ιούνιο, δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι καθημερινά φθάνουν στο Σύνδεσμό μας καταγγελίες οι οποίες αφορούν τη σοβαρή υπολειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος και την εν τοις πράγμασι απαξίωσή του με ό,τι οδυνηρό τούτο συνεπάγεται για το χώρο μας.

 

Κρίνουμε επιτακτικό να θέσουμε κάποια κρίσιμα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα και με ειλικρίνεια:

Α. Πόσα τακτικά χειρουργεία καρδιάς λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα στην κλινική;

Β. Για ποιον λόγο δεν υφίστανται θέσεις μονίμων εντατικολόγων στην Παιδοκαρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ); Είναι προφανές ότι αποτελεί καθοριστικότατο παράγοντα για τη λειτουργία της Κλινικής ο διορισμός μόνιμων ιατρών της προαναφερθείσας ειδικότητας.

Γ. Πόσες μονάδες ΚΕΜ λειτουργούν αυτή τη στιγμή και σε τι κατάσταση βρίσκονται οι κλίνες εντατικής και οι θερμοκοιτίδες, έξι στον αριθμό, οι οποίες εδωρήθησαν πρόσφατα από την εταιρεία NestleHellas, γεγονός το οποίο έτυχε ευρείας δημοσιότητας; 

Δ. Πόσοι διαγνωστικοί και επεμβατικοί καθετηριασμοί καρδιάς πραγματοποιούνται την εβδομάδα και ποιες οι πραγματικές ανάγκες;

Ε. Πόσοι τεχνικοί εξωσωματικής κυκλοφορίας απασχολούνται;

Φρονούμε ότι ο μόνος τρόπος ώστε να δοθεί λύση είναι μία ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι ενδιαφερόμενοι, υπό τη διεύθυνση και με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας.  Είναι ο μόνος τρόπος ώστε να δοθεί τέλος στην αγωνία μεγάλου αριθμού γονέων οι οποίοι είτε συνειδητά είτε εξ ανάγκης επιλέγουν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους για τη θεραπεία και αποκατάσταση των πασχόντων παιδιών τους στο ΕΚΑΣΚΑΠ, αγωνία την οποία τα μέλη του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ συμμεριζόμαστε βαθιά.

Μοιράστε το άρθρο