Απάντηση στις απαράδεκτες, επαίσχυντες δηλώσεις κ. Δ. Χατζή για το μόνο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο ΕΣΥ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ«Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Αρ. Μητρώου 29379

 

 

Αρ.Πρωτ. 249

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2022

 

Προς διαδικτυακή εφημερίδα “Health Report”

 ΘΕΜΑ: Περί απαράδεκτων, επαίσχυντων δηλώσεων κ. Χατζή για το μόνο Παιδοκαρδιοχειρουργικό             Κέντρο στο ΕΣΥ

Το  άρθρο του κ. Δ. Χατζή για την “αντιμετώπιση των συγγενών καρδιοπαθειών στη χώρα μας» (https://www.healthreport.gr/i-antimetopisi-ton-syggenon-kardiopatheion-sti-chora-mas/) προκαλεί εξαιρετικά δυσάρεστες σκέψεις και οδυνηρή κατάπληξη για την αδέξια προσπάθεια κατασυκοφάντησης του μοναδικού στο ΕΣΥ Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΕΚΑΣΚΑΠ), προερχόμενη μάλιστα από ιατρό που υπηρέτησε το “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” επί  πολλά έτη και από διευθυντική θέση.

Ο κ. Χατζής ξεχνά τα “έργα και ημέρες” του κ. Λοβέρδου στο Υπουργείο Υγείας το 2011, όταν τριπλασιάστηκαν αιφνιδίως τα ασφαλιστικά πακέτα για τις παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, λίγο πριν το “λουκέτο” στο ΕΚΑΣΚΑΠ, που είχε ως αποτέλεσμα ακόμα και θανάτους παιδιών, αλλά οδήγησε και στην “άνθηση” των ιδιωτικών και του Ωνασείου.

Ο κ. Χατζής ξεχνά, επίσης, την διαρκή υπονόμευση του ΕΚΑΣΚΑΠ μέσω της υποστελέχωσης και υπολειτουργίας, ενώ, δοκιμάζοντας την κοινή λογική, ισχυρίζεται ότι το κλείσιμο του Κέντρου δεν ευνόησε τα ιδιωτικά κέντρα και το Ωνάσειο, του οποίου τριπλασιάστηκε η επιχορήγηση με αυτή την αφορμή.

Ο κ. Χατζής δεν φαίνεται να προβληματίζεται από την “αιδήμονα σιωπή” του Ωνασείου για τα αποτελέσματά του, για τα οποία η μεν κ. Γκάγκα υποστηρίζει ότι ανέρχονται σε 250 χειρουργεία, ο ίδιος τη διορθώνει και μιλά για 150 ενώ στη πραγματικότητα το 2021 δεν υπερέβησαν τα 127, συνολικά μαζί με τους ενήλικες, δηλ απολύτως πενιχρά, αν αναλογιστεί τα “πλούσια ελέη” των επιχορηγήσεών του από τον Έλληνα φορολογούμενο, αλλά και το γεγονός ότι αρκετά παιδιά μετά το χειρουργείο στο Ωνάσειο, επιστρέφουν στο “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” για νοσηλεία, επειδή το Ωνάσειο δεν διαθέτει παιδιατρικές ειδικότητες, αφού δεν είναι ούτε Νοσοκομείο ούτε, πολύ περισσότερο, Παιδιατρικό Νοσοκομείο.

Είναι αισχρό να αμφισβητείται η εγχειρητική ικανότητα των Καρδιοχειρουργών του Παίδων, καθώς και ότι αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν καταθέτουν τα αποτελέσματά τους, όταν το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. είναι ΤΟ ΜΟΝΟ Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα που καταθέτει κάθε μήνα (!) τα αποτελέσματά του στο Υπουργείο Υγείας, ενώ τα λοιπά κέντρα (και το Ωνάσειο) τα αποκρύπτουν από την επιστημονική κοινότητα.

Δεν παραλείπει, φυσικά, ο κ. Χατζής να στηρίξει την πρόταση της κ. Γκάγκα για το Ωνάσειο, μόνο που την παραποιεί. Η κ. Γκάγκα ομιλεί για διασύνδεση Παίδων – ΩΚΚ “υπό” το Ωνάσειο! Ο κ. Χατζής το ωραιοποιεί μιλώντας για «σύμπραξη», μέσω της οποίας, δήθεν, το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. θα «επωφεληθεί από τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών του ΩΚΚ». Όμως αληθές είναι ότι γίνεται ακριβώς το αντίθετο: Το Ωνάσειο επωφελείται από την ύπαρξη του Παίδων, αφού δεν έχει παιδιατρικές ειδικότητες ούτε μονάδες νεογνών και στέλνει τα παιδιά πίσω στο “Αγία Σοφία”!

Πάντως, σε αυτό που συμφωνούμε με τον κ. Χατζή είναι στη πρόταση -και δική μας ευχή- για δημιουργία δεύτερου ΕΚΑΣΚΑΠ στο νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Έτσι, έμμεσα επιβεβαιώνει ο κ. Χατζής την δική μας αρχή, που είναι σύμφωνη με την διεθνή πρακτική, ότι δηλ. δεν νοείται λειτουργία Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου έξω από τριτοβάθμιο Παιδιατρικό Νοσοκομείο.

Οι έπαινοι του κ. Χατζή προς την Υπουργό, οι κραυγαλέα αναληθείς δηλώσεις του ότι στο ΕΚΑΣΚΑΠ «δεν υπάρχει ουσιαστική έλλειψη προσωπικού…», όταν ακόμα κι ο Διοικητής του Νοσοκομείου έχει εγγράφως ζητήσει προσωπικό από το Υπουργείο, όταν ελλείπουν ειδικοί αναισθησιολόγοι, με αποτέλεσμα τη μείωση των ημερών χειρουργείου, όταν υποστηρίζει ότι το Κέντρο δεν δημοσιεύει τα αποτελέσματά του ενώ δίνει λεπτομερέστατη και τακτική αναφορά στο Υπουργείο και γενικά η όλη αδέξια προσπάθεια κατασυκοφάντησης του Κέντρου, έχουν εξήγηση: Ο αναγνώστης δεν έχει παρά να αξιολογήσει το άρθρο υπό το πρίσμα των λοιπών ιδιοτήτων του κ. Χατζή, τις οποίες ο ίδιος αιδημόνως αποσιωπά, ότι δηλ είναι πολιτικός (υποψήφιος βουλευτής στο παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου), ότι υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου και, το σπουδαιότερο, ότι ο ίδιος κατέχει διευθυντική θέση σε ανταγωνιστική ιδιωτική κλινική.

Εν κατακλείδι, στη κρίσιμη αυτή κατάσταση για τα καρδιοπαθή παιδιά μας δεν χρειαζόμαστε αναλύσεις υποκινούμενες από ιδιοτελή κίνητρα, αλλά περιμένουμε από τους επιστήμονες – ιατρούς του χώρου να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα που προκαλούν οι καταστροφικές πολιτικές και παρεμβάσεις και η στρέβλωση που προκαλεί αφενός η σκανδαλώδης εύνοια της πολιτικής ηγεσίας προς ένα κέντρο (Ωνάσειο) και τα ιδιωτικά κέντρα, αφετέρου η διαρκής υπονόμευση του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΕΣΥ εντός του μεγαλύτερου Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Ελλάδος.

 

Μοιράστε το άρθρο