ΕΙΝΑΠ: Πρόσκληση σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 3 Ιουνίου 2013 στη Διοίκηση του Παίδων “Η Αγία Σοφία”, 27/05/2013

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 27/05/13

  •  Περιορίζουν το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΠΚ) στο 41% των δυνατοτήτων του! Λογική πτωχοκομείου!
  •  Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό για την πλήρη λειτουργία του ΠΚ.
  •  Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013, στις 12 το μεσημέρι, στη Διοίκηση του ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.

 

      Πριν δύο χρόνια έγινε, με ευθύνη των ηγεσιών του υπουργείου Υγείας,  αναστολή του μοναδικού δημόσιου ΠΚ, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να χειρουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα με τεράστια επιβάρυνση των οικογενειών τους. Επιπλέον υπάρχουν καταγγελίες για θανάτους παιδιών που ήταν στη λίστα αναμονής.

       Στη χώρα μας υπάρχουν ανάγκες για 600-700 περίπου παιδοκαρδιοχειρουργικές (ΚΡΧ) επεμβάσεις το χρόνο. Στο ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ πραγματοποιούνταν 170 επεμβάσεις το χρόνο κι οι υπόλοιπες στον ιδιωτικό τομέα (ΩΝΑΣΕΙΟ και ΜΗΤΕΡΑ). Στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχο Κέντρο.

         Πολλοί υγειονομικοί φορείς, σύλλογοι ασθενών, συνδικάτα, λαϊκές επιτροπές έχουν κάνει δεκάδες κινητοποιήσεις, υπομνήματα και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο, στο υπουργείο Υγείας και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η προαναγγελθείσα  προ τριμήνου επαναλειτουργία του Κέντρου δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ ως τώρα. Στις 3.6.2013 προγραμματίζεται η μερική και υποτυπώδης επαναλειτουργία του, αφού στην καλύτερη περίπτωση θα κάνει 70 επεμβάσεις το χρόνο. Δηλαδή, περιορίζουν το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΠΚ)  στο 41%  το πολύ(!) των προηγούμενων επεμβατικών δυνατοτήτων του ή στο 10% των πανελλαδικών αναγκών. Φαίνεται, δηλαδή, ότι το ΠΚ προορίζεται  για  επεμβατικό πτωχοκομείο και μόνο για τους μικρούς αρρώστους, που οι γονείς τους δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. 

Για την πλήρη ανάπτυξη του Κέντρου ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η ολόπλευρη λειτουργία όλων των συναφών τμημάτων με άμεση πρόσληψη όλου του μόνιμου αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Συναφή τμήματα είναι :

1.  Καρδιολογικό: Για την κλινική και παρακλινική εξέταση, για τους πάνω από 300 καρδιακούς  καθετηριασμούς το χρόνο, την εξειδίκευση στην αντιμετώπιση αρρυθμιών, τη συνεργασία με το ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ. Απαραίτητη είναι η εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου για πλήρη διάγνωση των παθήσεων.

 2. Καρδιοχειρουργικό: Σε πλήρη λειτουργία με τον απαραίτητο αριθμό παιδοΚΡΧ και αντίστοιχο εξοπλισμό   μπορεί να αντιμετωπίζει πάνω από 200 περιστατικά το χρόνο.

 3.  Καρδιοαναισθησιολογικό: Είναι άκρως απαραίτητη η εξειδίκευση στην παιδοΚΡΧ όχι μόνο στη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά και στον καρδιακό καθετηριασμό και άμεσα μετεγχειρητικά και στη μελέτη αρρυθμιών.

 4. ΚΡΧ Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ): Είναι η σπονδυλική στήλη του Κέντρου, με δυνατότητα ανάπτυξης 10 κλινών με νοσηλευτικό προσωπικό σε μέση αναλογία 4 νοσηλευτές για κάθε κλίνη. Αν λειτουργήσουν και οι 10 κλίνες, ο αριθμός των ετήσιων επεμβάσεων θα είναι πολύ πάνω από 200.

 ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 3 ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΡΧ, 7 ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ, 4 ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ 25 ΜΟΝΙΜΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ  ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ.

 Αντί για 40 σχεδόν μόνιμα υγειονομικά στελέχη το υπουργείο  Υγείας προσπαθεί να μπαλώσει την κατάσταση με 5 επικουρικούς!!!

 Αυτά διεκδικούμε που σημαίνουν:

 ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ!!!

 Ταυτόχρονα επισημαίνουμε πως με τη δημιουργία αντίστοιχου Κέντρου στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό η ανάγκη για ΚΡΧ επεμβάσεις στα παιδιά στη χώρα μας.

 ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΙΟΥΝΗ ΣΤΟ ΑΓ. ΣΟΦΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.

 Για  ένα  πλήρως ανεπτυγμένο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο, δωρεάν για τους ασθενείς, ενταγμένο σε αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση.  

 ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

 Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ

 

Μοιράστε το άρθρο