Δελτίο Τύπου για Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Η Αγία Σοφία», 3/2/2014

                                                                                                                 3 Φεβρουαρίου 2014

Προς: 1. Διοίκηση Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία»

          2. Διοίκηση 1ης Υ.ΠΕ Αττικής

          3. Υπουργό Υγείας

          4. Εισαγγελέα Ανηλίκων                   

Κοινοποίηση: 1. Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

                       2. Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

                       3. Ιατρικό  Σύλλογο  Πειραιά

                              4. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών  Γιατρών Ελλάδας

                       5. Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Το μοναδικό και πολύπαθο δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας (ΕΚΑΣΚΑΠ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» δοκιμάζεται για μιαν ακόμη φορά. Η πρώτη ήταν το 2011, η τελευταία σήμερα. Οι ομοιότητες είναι πολλές και στο βάθος πάντα το Ωνάσειο.

 Το φθινόπωρο του 2011, αφού οι αρμόδιοι άφησαν το Κέντρο χωρίς το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, πρώτα έκλεισαν την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) και, στη συνέχεια, ολόκληρο το Κέντρο, ενώ παρέπεμψαν όλα τα περιστατικά στο Ωνάσειο. Η δικαιολογία ήταν ότι «οι καρδιοχειρουργοί τσακώνονταν πάνω από ναρκωμένο παιδί, το οποίο ξύπνησε από τους διαπληκτισμούς τους», κατηγορία παντελώς αβάσιμη και συκοφαντική, που ήδη έχει καταρρεύσει όχι μόνον στο Πειθαρχικό της 1ης ΥΠΕ, αλλά και στη Δικαιοσύνη, η οποία έχει καταδικάσει σε πρώτο βαθμό τους δημοσιογράφους που έκαναν σημαία την “πληροφορία” αυτή στην εκστρατεία δυσφήμησης του Κέντρου.

Το Κέντρο ξανάνοιξε τον Ιούνιο του 2013, με παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Όμως, έκτοτε υπολειτουργεί, αφού η Διοίκηση έχει παραχωρήσει μόνο μία ημέρα χειρουργείου την εβδομάδα (είχε 3 πριν κλείσει), έχει αναπτύξει μόνον δύο κρεβάτια στην ΚΕΜ (είχε 5 πριν κλείσει), ενώ κρατά κλειστούς τους θαλάμους της Καρδιολογικής κλινικής, η οποία έχει συγχωνευθεί με άλλα δύο Τμήματα.

Στην πορεία “αναβάθμισης” του Κέντρου, ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ συγκρότησε τριμελή επιτροπή γιατρών, με αποστολή να διερευνήσει τα προβλήματα και το οικονομικό κόστος λειτουργίας του ΕΚΑΣΚΑΠ (!) μετά την επαναλειτουργία του. Μικρή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια: η επιτροπή αυτή αποτελείται κατά τα 2/3 από γιατρούς του Ωνασείου!!!

Στις 17 Ιανουαρίου 2014, αντιπροσωπεία από το «Αγία Σοφία» αποτελούμενη από τον Διοικητή του «Αγία Σοφία» κ. Παπασάββα και τους Διευθυντές επικεφαλής του ΕΚΑΣΚΑΠ κ.κ. Βέκιου, Μαμμή, και Κουρτέση, βρέθηκαν στο Ωνάσειο, όπου με τις ευλογίες του παρευρισκομένου Διοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Κοντοζαμάνη, παρέδωσαν τη λίστα των παιδιών προς χειρουργείο του «Αγία Σοφία»! Οι γονείς, έκπληκτοι, αφού κανείς δεν τους είχε ενημερώσει για τη μεθόδευση αυτή, δέχθηκαν αμέσως μετά την σύσκεψη (τόση σπουδή!) τηλεφωνήματα από τις γραμματείς του Ωνασείου για να χειρουργήσουν τα παιδιά τους εκεί. Αλήθεια, με ποιό δικαίωμα καταργούν εν τοις πράγμασι το ΕΚΑΣΚΑΠ και παραπέμπουν, για μιαν ακόμη φορά, τα παιδιά μας στο Ωνάσειο; Άλλη μία σημαντική λεπτομέρεια: η σπουδή εξαντλήθηκε κυρίως στην άγρα των ευκολότερων περιστατικών, για τα οποία δεν υπήρχε επείγουσα ανάγκη προς χειρουργείο!

Αφού, λοιπόν, δόθηκε η λίστα των παιδιών μας στο Ωνάσειο, πληροφορούμαστε ότι πριν λίγες ημέρες αποφασίσθηκε από τον Χειρουργικό Τομέα του νοσοκομείου να κλείσει η ΚΕΜ, διότι κάποιοι “ξαναθυμήθηκαν” ότι λειτουργεί “παράνομα” και “χωρίς ασφάλεια”, αφού δεν στελεχώνεται από Εντατικολόγους! Κατ’αρχήν, το κλείσιμο της ΚΕΜ αποκλείει ουσιαστικά όλα τα δύσκολα χειρουργεία καρδιάς στο «Αγία Σοφία», αφού για την ασφαλή μετεγχειρητική πορεία απαιτείται η γειτνίαση χειρουργείου και εντατικής μονάδας. Δεύτερον, το υπουργικό διάταγμα που ίδρυσε το ΕΚΑΣΚΑΠ, όπου ανήκει η ΚΕΜ (ΦΕΚ, Αρ. Φύλλου 1331, τ.Β, 31 Δεκ. 1998, αρ Α1α/1158, σελ 15696), καθορίζει σαφώς ότι η λειτουργία του ΕΚΑΣΚΑΠ αποτελεί συνευθύνη Καρδιοχειρουργών, Καρδιολόγων και Αναισθησιολόγων, γεγονός που αποσιωπάται! Το διάταγμα αυτό που δεν έχει καταργηθεί ούτε τροποποιηθεί, ουδόλως αναφέρεται σε Εντατικολόγους. Και τρίτον, η ΚΕΜ από τη δημιουργία της μέχρι που έκλεισε το 2011, λειτουργούσε με τις παραπάνω τρεις ειδικότητες που προβλέπει το ιδρυτικό προεδρικό διάταγμα. Γνωρίζουμε δε και από ιδία πείρα ότι η ΚΕΜ ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε πάμπολλα και δύσκολα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, χωρίς Εντατικολόγους! Τώρα τι έχει αλλάξει; Για ποιόν λόγο δεν μπορούν να δοθούν πάλι οι τρεις ημέρες χειρουργείου του 2011; Γιατί δεν μπορούν να αναπτυχθούν τα πέντε κρεβάτια της ΚΕΜ του 2011; Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προτάσεις για την γρήγορη διακίνηση της λίστας ασθενών του «Αγία Σοφία» με βάση το υπάρχον προσωπικό. Βούληση, όμως, υπάρχει; Σημαντική λεπτομέρεια: η Διευθύντρια του Χειρουργικού Τομέα, που αποφάσισε το κλείσιμο της ΚΕΜ, είναι η Διευθύντρια του Αναισθησιολογικού, η οποία πριν τρία χρόνια είχε δηλώσει εγγράφως ότι δεν κατέχει το αντικείμενο της Καρδιοαναισθησιολογίας.

Ακόμα όμως και μέσω εφημερίδων εκφράζεται η προσπάθεια για αποδυνάμωση του ΕΚΑΣΚΑΠ.Αλήθεια, ποιων τον κρυφό πόθο εκφράζει το «Πρώτο Θέμα»,που σε πρόσφατο φύλλο του γράφει ότι το Κέντρο έκλεισε; Αυτών που έλεγαν παλαιότερα ότι θα δουν την πόρτα εξόδου του Παίδων οι Καρδιοχειρουργοί; Επίσης, σήμερα έγιναν τα εγκαίνια του μαγνητικού τομογράφου στο “Αγία Σοφία”. Θα δίναμε συγχαρητήρια στο Υπουργείο και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, αν δεν πληροφορούμασταν ότι δεν συμπεριέλαβαν λογισμικό για καρδιά! Ποιός έπεισε το υπουργείο ότι δεν αξίζει τον κόπο; Γνωρίζετε ότι τα παιδιά που χρειάζονται μαγνητική τομογραφία καρδιάς, μόνον ιδιωτικά μπορούν να την κάνουν και είναι εξέταση πολύ ακριβή;

Κατόπιν όλων αυτών, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε την τακτική των υπευθύνων του ΕΚΑΣΚΑΠ, οι οποίοι ενώ θα έπρεπε να το υποστηρίζουν και να το αναπτύσσουν, επιδιώκουν να το θέσουν στο άρμα του Ωνασείου, αρχικά, και στη συνέχεια να το κλείσουν οριστικά.

Εμείς, ως Σύλλογος Καρδιοπαθών Παιδιών και έχοντες έννομο συμφέρον, επειδή τα όσα συμβαίνουν απαξιώνουν το ΕΚΑΣΚΑΠ και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών μας, ζητούμε από τους αρμοδίους και την Δικαιοσύνη να πράξουν το καθήκον τους. Δηλώνουμε δε ότι θα μας βρουν απέναντι όσοι απεργάζονται το κλείσιμο του Κέντρου.

Μετά τιμής,

η Πρόεδρος                                                                  Ο Γραμματέας

 

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη                               Δημήτριος Λόντος

Μοιράστε το άρθρο