Επιστολή Συλλόγου προς Υπουργό Υγείας, 2/8/2013

Αθήνα, 2 Αυγούστου 2013

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο Σύλλογός μας δημιουργήθηκε για να στηρίζει με κάθε τρόπο τα παιδιά που πάσχουν από συγγενή καρδιοπάθεια και τις οικογένειές τους. Για μας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απρόσκοπτη λειτουργία και προάσπιση του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου της Ελλάδας, του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», την οποία στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

 Αυτό το μοναδικό από πάσης απόψεως Κέντρο, που λειτουργούσε σχεδόν τρεις δεκαετίες, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες στα καρδιοπαθή παιδιά της χώρας χάρη στην εμπειρία τού ιατρικού και νοσηλευτικού του προσωπικού, με αποτελέσματα εφάμιλλα διεθνών προδιαγραφών, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, το μόνο που εδράζεται και λειτουργεί μέσα σε Παιδιατρικό Νοσοκομείο, οι ιθύνοντες, ως μη ώφειλαν, το έκλεισαν εν μια νυκτί, στις 14 Οκτωβρίου 2011.

Ενώ, πανθομολογουμένως, η ουσιαστική αιτία δυσλειτουργίας του Κέντρου ήταν η σκόπιμη, όπως φάνηκε, υποστελέχωσή του, οι ιθύνοντες, για να δικαιολογήσουν την παράλογη και εγκληματική, όπως απεδείχθη, απόφασή τους, παραπληροφόρησαν τον κόσμο ότι τάχα έκλεισε επειδή οι γιατροί του ήταν «επίορκοι», ενώ στα επίσημα έγγραφα το κλείσιμο καταγράφηκε ως «αναβάθμιση».

Έκτοτε άρχισε ένας Γολγοθάς καρδιοπαθών παιδιών, γονέων και γιατρών με θανάσιμες, δυστυχώς, συνέπειες, αφού στο διάστημα των 20 μηνών που το Κέντρο παρέμεινε επί της ουσίας κλειστό, απεβίωσαν τουλάχιστον 8 παιδιά, ενώ επιβαρύνθηκε σοβαρά η υγεία πολλών άλλων. Η δε «λύση» που δόθηκε, δηλαδή η παραπομπή όλων των περιστατικών στο Ωνάσειο, κρίθηκε, εκ του αποτελέσματος, ανεπαρκής, καθώς υπήρξε σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλη καθυστέρηση στη διακίνηση της λίστας των ασθενών του «Αγία Σοφία», αλλά, κυρίως, διότι το Ωνάσειο δεν μπορεί να εξασφαλίσει κάλυψη από παιδιατρικές ειδικότητες και συχνά παρέπεμπε τα παιδιά πίσω στο Παίδων.

Μετά από αγώνες πολλών μηνών, χρειάστηκε, τελικώς, παρέμβαση εισαγγελέως, για να επαναλειτουργήσει το ΕΚΑΣΚΑΠ από τις 6 Ιουνίου 2013. Τα χειρουργεία ξεκίνησαν μεν, αλλά τα προβλήματα παραμένουν: έχει δοθεί μόνο μία ημέρα χειρουργείου την εβδομάδα και μόνον δύο κλίνες στην Καρδιοχειρουργική ΜΕΘ, η τραγική υποστελέχωση εξακολουθεί να υπάρχει και το ιατρικό προσωπικό υφίσταται ακόμα άδικες διώξεις.

Κι ενώ υπάρχει ΕΔΕ, η μόνη που διεξήχθη από διοικητικό στέλεχος εκτός Νοσοκομείου Παίδων και στην οποία κατέθεσαν δεκάδες μάρτυρες, η οποία καταδεικνύει ως κύριο υπεύθυνο της δυσλειτουργίας του Κέντρου τον ίδιο το Διοικητή του «Αγία Σοφία» κ. Παπασάββα, εντούτοις κανείς δεν αναφέρθηκε ποτέ σ’ αυτήν, ούτε αναζητήθηκαν σ’ εκείνον ευθύνες. Αντιθέτως, δύο άλλες ΕΔΕ, που ανέλαβε πρόσωπο μέσα από το Νοσοκομείο, το ίδιο και στις δύο και μάλιστα χωρίς την έξωθεν καλή μαρτυρία, καταλήγουν σε ανακόλουθα και αντιφατικά  συμπεράσματα και χαλκευμένες κατηγορίες, διασύροντας, ως σήμερα, γιατρούς, τους οποίους όλοι οι γονείς στηρίζουμε απεριόριστα από την πρώτη στιγμή.

Γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι υπάρχει Καρδιοχειρουργός για τον οποίο επικρέμαται η Δαμόκλειος σπάθη της αργίας και της απόλυσης, κατηγορούμενος για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά» και «παράβαση καθήκοντος»! Εμείς αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο συγκεκριμένος γιατρός είναι ανάργυρος, υπερβάλλει εαυτόν για κάθε παιδί που χειρουργεί, χωρίς να φεύγει στιγμή απ’ το προσκέφαλό του μέχρι την πλήρη ανάρρωσή του, έφερνε δωρεάν διακεκριμένους καρδιοχειρουργούς από το εξωτερικό που βοηθούσαν σε δύσκολα περιστατικά (με σημαντικότατο όφελος για τα παιδιά και τους γονείς τους, αλλά και για το δημόσιο) κι έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία από το σύνολο των οικογενειών των καρδιοπαθών παιδιών. Προσφάτως, μάλιστα, ο γιατρός αυτός χειρούργησε με επιτυχία τρίχρονο κοριτσάκι με δύσκολη καρδιοπάθεια, το οποίο δεν αναλάμβανε το Ωνάσειο και παρέπεμπε στο εξωτερικό.

Κύριε υπουργέ,

Με την παρούσα θέλουμε να σας καταστήσουμε κοινωνό, αλλά και αρωγό στην προσπάθειά μας για παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας, όπως κι εσείς επιθυμείτε. Σας παρακαλούμε:

1)      Ολοκληρώστε τις πειθαρχικές διαδικασίες για τον καρδιοχειρουργό του ΕΚΑΣΚΑΠ κ. Γεώργιο Καλαβρουζιώτη, απαλλάσσοντάς τον από τις άδικες κατηγορίες. Η παρουσία του είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ΕΚΑΣΚΑΠ, γεγονός που φαίνεται και από τις επιστολές συμπαράστασης εκατοντάδων γονέων καρδιοπαθών παιδιών που έχει χειρουργήσει.

2)Στηρίξτε τη λειτουργία του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου της Ελλάδας, στελεχώνοντάς του με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό δεν αποτελεί κόστος για την Ελλάδα, αλλά επένδυση στο μέλλον των παιδιών μας, και μάλιστα λιγότερο δαπανηρή σε σχέση με επιχορηγήσεις άλλων κέντρων.

 

  Μετά τιμής,

 

η Πρόεδρος                                                  ο Γραμματέας

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη                       Δημήτριος Λόντος

 

Μοιράστε το άρθρο