Επιστολή του Συλλόγου μας προς τον νέο υπουργό Υγείας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, 12/7/2013

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2013

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Θέλουμε, αρχικώς, να σας συγχαρούμε για την τοποθέτησή σας σ’ αυτήν την τόσο νευραλγική θέση και να ευχηθούμε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.

Είμαστε Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενή Καρδιοπάθεια που αγωνίζεται, εδώ και 21 μήνες, για την επαναλειτουργία του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΕΣΥ στη χώρα μας, του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), στο Νοσοκομείο Παίδων “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”.

        Ίσως γνωρίζετε ότι το Κέντρο αυτό έκλεισε με απόφαση του κ. Λοβέρδου τον Οκτώβριο του 2011, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι «οι γιατροί τσακώνονταν». Στην πραγματικότητα, όμως, το πρόβλημα ήταν η σκόπιμη, όπως φάνηκε, υποστελέχωσή του. Ο αγώνας μας έφερε αποτελέσματα και το Κέντρο άρχισε να επαναλειτουργεί υποτυπωδώς από τον Μάρτιο και ουσιαστικά από τον Ιούνιο 2013. 

Το Κέντρο αυτό είναι καταξιωμένο στη συνείδηση όλων των γονέων και τα τελευταία χρόνια πριν το άδικο κλείσιμό του, αναλάμβανε με μεγάλη επιτυχία δύσκολα περιστατικά από όλη την Ελλάδα, όπως και σήμερα, που επαναλειτουργεί. Ενώ, λοιπόν, κατά γενική ομολογία, το ΕΚΑΣΚΑΠ είναι ένα πραγματικό «διαμάντι» στο χώρο του ΕΣΥ κι ενώ είναι υψίστης προτεραιότητας η άμεση στελέχωσή του, για να μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει απρόσκοπτα τις πολύτιμες υπηρεσίες του, δε βλέπουμε να γίνεται τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κι ενώ, λοιπόν, διαπιστώνουμε έλλειψη πόρων για πολύτιμες και μοναδικές δομές του ΕΣΥ, όπως το Παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο του «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», διαβάζουμε στον τύπο ότι τόσο εσείς, όσο και ο υπουργός οικονομικών αποφασίσατε να διαθέσετε άμεσα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αρκετά εκατομμύρια ευρώ για έκτακτη επιχορήγηση του Ωνασείου! Οι παρακάτω απόψεις του καθηγητού Οικονομικών και Δημόσιας ΔιοίκησηςκαιΔιευθυντού ΜΠΣ Διοίκησης Μονάδων Υγείας κ. Νιάκα, πάνω σ΄ αυτό το θέμα, εκφράζουν και τον δικό μας προβληματισμό:

«…Και το ερώτημα είναι: Γιατί άραγε ο προϋπολογισμός του ΩΚΚ και τα αναμενόμενα έσοδα δεν συσχετίστηκαν ή ακόμη και τώρα δεν συσχετίζονται με τις αμοιβές των εργαζομένων του; Είναι μήπως το Ωνάσειο ένα δημόσιο ίδρυμα που οι αμοιβές του προσωπικού του είναι εξασφαλισμένες και ακολουθούν τις σχετικές αμοιβές των δημόσιων νοσοκομείων; ΄Η είναι το ΩΚΚ ένα ιδιωτικό ίδρυμα που η εκάστοτε διοίκηση μπορεί στη βάση της οικονομικής του κατάστασης, να αποζημιώνει τους εργαζομένους της, όπως για παράδειγμα το νοσηλευτικό ίδρυμα “Υγεία”; Αν ισχύει η πρώτη περίπτωση, γιατί θα πρέπει οι αμοιβές του προσωπικού του να εξακολουθούν να κυμαίνονται σε επίπεδα που ένας γιατρός ή εργαζόμενος στο ΕΣΥ τις θεωρεί προκλητικές; Αν ισχύει η δεύτερη περίπτωση, γιατί ο κ. Υπουργός Υγείας θεώρησε υποχρέωσή του να μεταβεί στο Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσει μόνο για φέτος πρόσθετη χρηματοδότηση 45 εκ. ευρώ, όπως η σημερινή ειδησιογραφία αναφέρει;

Κατά την ταπεινή μου γνώμη το ΩΚΚ από «διαμάντι υποδομής και τεχνολογίας» εξελίχθηκε σε ένα «διαμάντι της διαπλοκής του πολιτικού συστήματος» ανεξάρτητα από την προσφορά των υπηρεσιών του και τους ανθρώπους που υπηρετούν σε αυτό. Από την δεκαετία του ΄90 επιχορηγείται αδρά από τους εκάστοτε κυβερνώντες, τοποθετούνται διοικήσεις που κάνουν πως διοικούν, δίδονται αποδοχές πάνω και έξω από κάθε λογική, βολεύουν ημέτερους, και όλα αυτά για να μπορούν οι πολιτικοί να ασκούν επιρροή ή να έχουν την εύνοια των ανθρώπων που διοικούν το Ωνάσειο Ιδρυμα, το οποίο φυσικά κάνει τις σχετικές δωρεές του ή ασκεί την σχετική επιρροή του μέσω των αγαθοεργιών του.

…Η λύση για το ΩΚΚ (για να σταματήσει η σχετική ετήσια επαναλαμβανόμενη ειδησεογραφία) έχει δύο, κατά την ταπεινή μου γνώμη εκδοχές. ’Η θα γίνει δημόσιο ίδρυμα ή θα μετατραπεί σε ιδιωτικό. Στην πρώτη περίπτωση, τα προνόμια και οι «εξοργιστικές» αμοιβές θα πρέπει να λάβουν τέλος. Στην δεύτερη περίπτωση, οι διοικούντες του Ωνασείου Ιδρύματος, ας το αναλάβουν πλήρως καλύπτοντας το κόστος της λειτουργίας του. Ετσι ίσως προσφέρουν σημαντικές και ουσιαστικές υπηρεσίες σε μια εποχή δύσκολη για την χώρα μας, η κυβέρνηση της οποίας απολύει καθηγητές λυκείων, θέτει σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους νοσοκομείων, αποζημιώνει μάχιμους νοσηλευτές και γιατρούς με 700-1500 ευρώ, αλλά από την άλλη διατηρεί «παχυλές» αμοιβές των ανθρώπων που διαπλέκονται πολιτικά και είναι στο απυρόβλητο γιατί «δήθεν» είναι αναντικατάστατοι ή γιατί κινδυνεύει με κλείσιμο το ΩΚΚ…» (12/7/2013, Δημ. Νιάκα: «Το Ωνάσειο, η προσφορά των υπηρεσιών του και το πολιτικό σύστημα»)

Κύριε Υπουργέ,

Εκφράζοντας εκατοντάδες γονέων που στηρίζουν αμέριστα τη λειτουργία του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στην Ελλάδα, σας ζητούμε να σπεύσετε να καλύψετε και τις δικές του ανάγκες, άμεσα, για να μη σταματήσει και πάλι η λειτουργία του, λόγω έλλειψης προσωπικού. Το Ωνάσειο, εξάλλου, σχεδιάστηκε ως Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ενηλίκων και όχι παιδιών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τα καρδιοπαθή παιδιά μας, αφού δεν διαθέτει την κάλυψη Παιδιατρικού Νοσοκομείου.

Θα θέλαμε να ακούσετε και τη δική μας φωνή και να μας συνδράμετε. Είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε από κοντά το σοβαρότατο αυτό θέμα που απασχολεί όλα τα καρδιοπαθή παιδιά της Ελλάδας και τις οικογένειές τους.

Το ΕΚΑΣΚΑΠ πρέπει να παραμείνει ανοιχτό!

 

Μετά τιμής,

 

         η Πρόεδρος                                                       ο Γραμματέας

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη                                 Δημήτριος Λόντος

 

Μοιράστε το άρθρο