Επιστολή προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου “Αγία Σοφία”, 27/06/2013

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2013

 Προς: 1. Διοικητή Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία» κ. Παπασάββα

           2. Δ.Σ. Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»

 Κοινοποίηση: 1. Διοικητή 1ης Υ.ΠΕ Αττικής, κ. Κοντοζαμάνη

                       2. Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη

                       3. Εισαγγελέα Ανηλίκων κ. Ζαγοραίο                    

 

 Μόλις τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από την επαναλειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας (ΚΕΜ) στο “Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά” (ΕΚΑΣΚΑΠ) του Νοσοκομείου σας. Και πριν καλά-καλά χαρούμε για τη δυνατότητα, μετά από 20 ολόκληρους μήνες, να ξαναγίνουν σοβαρές εγχειρήσεις καρδιάς στο μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας, πληροφορούμαστε ότι υπάρχει πρόταση η ΚΕΜ να ξανακλείσει!

 Παράλληλα, στο μικρό αυτό διάστημα επαναλειτουργίας της ΚΕΜ, διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΣΚΑΠ, πρόβλημα που απετέλεσε επί έτη και την ουσιαστική αιτία δυσλειτουργίας του, πριν κλείσει τον Οκτώβριο του 2011, παραμένει. Η πολυδιαφημισμένη σε όλα τα ΜΜΕ ενίσχυση της στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν φάνηκε στην πράξη, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται υπερβολικά το υπάρχον προσωπικό. Ιατροί και νοσηλευτές για άλλη μια φορά υπερβάλλουν εαυτούς για να ανταπεξέλθουν με υπευθυνότητα στα καθήκοντά τους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η πρόταση για (ξανα)κλείσιμο της ΚΕΜ και η παραπομπή όλων των περιστατικών στη γενική ΜΕΘ παρουσιάζεται ως “ανακούφιση”. Αποκρύπτεται, όμως, τόσο η επικινδυνότητα αυτής της πρότασης, όσο και το ουσιαστικό της αποτέλεσμα, που είναι η στέρηση της δυνατότητας να χειρουργούνται σοβαρά περιστατικά, όπως π.χ. αυτά που βγαίνουν από το χειρουργείο με ανοικτό στέρνο, αφού κανένας γονέας δε θα ήθελε να διακινδυνεύσει την ασφάλεια του παιδιού του τόσο κατά τη μεταφορά του από το χειρουργείο στη γενική ΜΕΘ, από όροφο σε όροφο μέσω κοινόχρηστων ασανσέρ, όσο και κατά τη νοσηλεία του εκεί, από λοιμώδη νοσήματα των άλλων ασθενών.

Επιστρέφουμε, δηλαδή, στην κατάσταση των τελευταίων μηνών, δηλ. στην υπολειτουργία του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου της Ελλάδας!

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου τα εξής και παρακαλούμε για την έγγραφη απάντησή σας:

1)      Αληθεύει ότι υπάρχει πρόταση – σχέδιο να ξανακλείσει οριστικά η ΚΕΜ;

2)      Ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες για τους κινδύνους που προκύπτουν τόσο κατά τη μεταφορά καρδιοχειρουργημένων παιδιών στη γενική ΜΕΘ, όσο και για τη νοσηλεία τους εκεί, δεδομένου ότι και οι ίδιοι οι γιατροί της ΜΕΘ, ήδη από τον Οκτώβριο 2011. όταν αυτό πρωτοεπιχειρήθηκε, εξέφρασαν σε επιστολή τους (επισυνάπτεται) την ακαταλληλότητα αυτής της πρακτικής;

 3)      Τι έχει γίνει στο διάστημα των 20 μηνών «αναβάθμισης» του Κέντρου, αφού δεν βλέπουμε καμία ουσιαστική διαφορά και το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει; Τι προτίθεστε να κάνετε για να επαναλειτουργήσει πλήρως το ΕΚΑΣΚΑΠ;

 

Μετά τιμής,

 

         η Πρόεδρος                                                       ο Γραμματέας

 

 Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη                      Δημήτριος Λόντος

 

Μοιράστε το άρθρο