Απάντηση στις δηλώσεις του κ. Λυκουρέντζου στη Βουλή, 15/03/2013

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες

«Η Αγία Σοφία»

Δεστούνη 6 & Λαμπάκη

11143 Αθήνα

info@pedocardio.gr                                                                                                              

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση στις δηλώσεις του κ. Λυκουρέντζου στη Βουλή στις 14/03/2013, σχετικά με το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”»

  Αθήνα, 15/03/2013.

«΄Οταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

 

 Οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου στη Βουλή ξεπέρασαν κάθε όριο προσβολής, όχι μόνο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και αυτού του τραγικού γεγονότος του θανάτου, πράγμα άηθες.

 «Η πλέον επαναστατική ιδέα σήμερα είναι η αλήθεια και όχι ο λαϊκισμός», είπε ο κ. Λυκουρέντζος. Συμφωνούμε απολύτως και γι’ αυτό από την αρχή σταθήκαμε «επαναστάτες». Δυστυχώς, όμως, ο ίδιος προτίμησε, για μιαν ακόμη φορά, τον λαϊκισμό. Τον λαϊκισμό, που ξεκίνησε ο προκάτοχός του κ. Λοβέρδος, όταν από το βήμα της Βουλής τον Οκτώβριο του 2011 ωρυόταν εναντίον «επίορκων» γιατρών, που «νάρκωναν παιδιά, τα οποία ξυπνούσαν, λόγω διαπληκτισμών, στο χειρουργείο».

Ουδέποτε, όμως συνέβη κάτι τέτοιο! Κι αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Καμία ΕΔΕ , όσο και αν το προσπάθησαν, δεν κατάφερε να το αποδείξει, γιατί απλώς δεν συνέβη. Κανένα, λοιπόν, «τραγικό» γεγονός δεν οδήγησε τον κ. Λοβέρδο σ’ αυτές τις εξευτελιστικές, για καταξιωμένους γιατρούς, δηλώσεις. Εν τούτοις, ακόμα δεν έχει ζητήσει συγγνώμη γι’ αυτές τις συκοφαντίες. Αντιθέτως, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή στις 6 Ιουνίου 2012, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε – αν είναι δυνατόν – ότι δεν γνωρίζει το θέμα!!!

Το ότι ο κ. Λυκουρέντζος κάλεσε τους γιατρούς στο γραφείο του είναι, ίσως, το μόνο αληθινό γεγονός που αναφέρει. Αντιθέτως με όσα τους καταλογίζει, οι γιατροί δέχθηκαν να συνεργαστούν και αυτό αποτυπώθηκε όχι μόνο προφορικά εδώ και πολλούς μήνες, αλλά και γραπτώς. Είναι πια καιρός, οι σκηνοθέτες του κακοστημένου θεατρικού έργου «Οι γιατροί που μαλώνουν», να καταλάβουν ότι η παράσταση αυτή δεν τραβάει και να αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους.

«Δεν έχει πεθάνει παιδί». Ειλικρινά κ. Yπουργέ, πιστεύετε ότι μπορεί να “παίζει” κανείς με τέτοια τραγικά γεγονότα; Αντί να απολογηθείτε όλοι οι ιθύνοντες για τις ανυπολόγιστες ευθύνες σας που στοίχισαν τη ζωή αθώων παιδιών, νομίζετε ότι εξαλείφετε αυτά τα «εγκλήματα» στρουθοκαμηλίζοντας και λέγοντας απλώς ότι δεν υπήρχαν; Όσο για το Διοικητή του «Αγία Σοφία» κ. Παπασάββα, που διαβεβαιώνει και μάλιστα «εγγράφως» για το αντίθετο, λυπούμαστε, αλλά δεν μας εκπλήσσει το γεγονός. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που από την αρχή διέδωσε παντού ότι τάχα την ευθύνη για το κλείσιμο του κέντρου την έχουν οι γιατροί, αποσιωπώντας το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης του Κέντρου. Είναι, επίσης, ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος σε άλλη ΕΔΕ, όπου δεν προσήλθε καν να καταθέσει, κρίθηκε ως κύριος υπεύθυνος για τη δυσλειτουργία του Κέντρου. Η Δικαιοσύνη ερευνά αυτή τη στιγμή τις ευθύνες κρατικών – διοικητικών λειτουργών για τους θανάτους του μικρού Ηλία, της μικρής Μαρίας και των άλλων δύστυχων παιδιών – θυμάτων των χειρισμών και της αβουλίας της πολιτικής ηγεσίας, που επιμένει ότι «δεν έχει πεθάνει παιδί»!!!…

Όσον αφορά στην «επιτυχία», με την οποία, κατά τον κ. Υπουργό, «αντιμετωπίζονται σήμερα όλα τα περιστατικά»,  η περίπτωση του μικρού Ηλία Αλεξάνδρου αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα, ελπίζουμε το τελευταίο, για το οποίο κάποιοι πρέπει να απολογηθούν. ΄Ηταν από νωρίς γνωστή στους θεράποντες γιατρούς του η σπάνια πάθησή του, καθώς και το αν υπήρχε η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί στη χώρα μας. Δυστυχώς, όμως, για τον μικρό Ηλία, τόσο η αξιολόγηση ότι χρειάζεται χειρουργείο, όσο και «τα απαραίτητα δικαιολογητικά» από το Ωνάσειο, ώστε να μεταβεί το παιδί στο εξωτερικό, φαίνεται ότι άργησαν ανεπανόρθωτα. Και, μάλιστα, χρειάστηκε η “πίεση” της δημοσιότητας για να χορηγηθούν τα δικαιολογητικά με καθυστέρηση ολόκληρων μηνών.

Εκτός αυτού, το Ωνάσειο αρνείται πεισματικά να δώσει στοιχεία για τον αριθμό αποτυχημένων επεμβάσεων και θανάτων, ενώ για κάθε εξέταση, εκτός νοσηλείας, οι γονείς πληρώνουν τουλάχιστον 60-100 ευρώ τη φορά, γεγονός για το οποίο έχουμε στα χέρια μας ονομαστικές αποδείξεις πληρωμής.

Κύριε Υπουργέ, το σπουδαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Παιδοκαρδιο-χειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” δηλώνει παρόν και έτοιμο να αναλάβει το έργο του. Σας δηλώνουμε κι εμείς παρόντες και έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται γι’ αυτό και για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα! Η προσωρινή λύση για αντιμετώπιση μόνο “ελαφρών” καρδιοχειρουργικών περιστατικών, που σχεδιάζεται από την επόμενη εβδομάδα, αν και προβάλλεται στα ΜΜΕ ως «άνοιγμα», δεν λύνει το πρόβλημα των καρδιοπαθών παιδιών και μάλλον είναι “στάχτη στα μάτια”.

Σας καλούμε, λοιπόν, να ανοίξετε το Κέντρο πραγματικά και όχι εικονικά.

 

              Η Πρόεδρος                                                      Ο Γραμματέας

 

 Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη                           Δημήτριος Λόντος

 

Μοιράστε το άρθρο