Ψήφισμα προς το Υπουργείο Υγείας, 06/03/2013

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες

«Η Αγία Σοφία»

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ

         Σήμερα, Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013, συγκεντρωθήκαμε έξω από το Υπουργείο Υγείας, τελώντας το δικό μας «μνημόσυνο» στον μικρό Ηλία Αλεξάνδρου, ένα ακόμη καρδιοπαθές παιδί που έφυγε από κοντά μας.

     Ο Ηλίας, όπως οι ίδιοι οι οικείοι του καταγγέλλουν, ταλαιπωρήθηκε αδίκως τους τελευταίους μήνες, περιμένοντας ένα χειρουργείο καρδιάς στο Ωνάσειο. Ενώ, τελικώς, τους ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να το αναλάβουν στο ΩΚΚ κι ενώ οι γονείς είχαν εξασφαλίσει την αποδοχή διαπρεπούς καρδιοχειρουργού από το εξωτερικό να έρθει και να χειρουργήσει το παιδί δωρεάν στην Ελλάδα, το Ωνάσειο επέδειξε πρωτοφανή ολιγωρία. Μετά από πολλές πιέσεις, το παιδί κατάφερε να φύγει για το εξωτερικό, η καθυστέρηση, όμως, ήταν τόση που, λίγες μέρες μετά την επέμβαση, κατέληξε.

     Ως Σύλλογος, συμπαραστεκόμαστε στην οικογένεια του Ηλία Αλεξάνδρου, του μεγάλου μαχητή της ζωής. Συγχρόνως, όμως, διαμαρτυρόμαστε διότι το μοναδικό δημόσιο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της Ελλάδας (ΕΚΑΣΚΑΠ) παραμένει κλειστό εδώ και 18 μήνες!

      Πιστεύουμε πως, αν το ΕΚΑΣΚΑΠ ήταν σε λειτουργία, ο Ηλίας και άλλα 7 (γνωστά σε μας) καρδιοπαθή παιδιά που απεβίωσαν όσο το κέντρο ήταν κλειστό, θα είχαν έγκαιρα και σωστά αντιμετωπιστεί. Οι γιατροί του κέντρου θα προσέφεραν, όπως πάντα, το καλύτερο και αν κάτι ξεπερνούσε τις δυνάμεις τους, θα έφερναν καταξιωμένους καρδιοχειρουργούς από το εξωτερικό, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

       Ζητάμε να σταματήσει, επιτέλους, ο εμπαιγμός εκατοντάδων οικογενειών καρδιοπαθών παιδιών, πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα!

       Το ΕΚΑΣΚΑΠ πρέπει να ανοίξει άμεσα! Καλούμε τον κ. υπουργό να πράξει άμεσα τα δέοντα.

                  η Πρόεδρος                                                ο Γραμματέας

 Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη                      Δημήτριος Λόντος

(τηλ.6939392314)

Μοιράστε το άρθρο