52ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας Παίδων & Συγγενών Καρδιοπαθειών

Η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας Παίδων & Συγγενών Καρδιοπαθειών (AEPC) έχει μακρά παράδοση να συγκεντρώνει όχι μόνο Παιδοκαρδιολόγους, αλλά και ειδικούς απ’ όλους τους κλάδους, οι οποίοι ασχολούνται με τη φροντίδα ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες, από την εμβρυϊκή ζωή ως την ενηλικίωση, με εκπροσώπους  που προέρχονται τόσο από την Ευρώπη όσο και απ’ όλο τον κόσμο, σε ολοένα αυξανόμενο αριθμό.

Φέτος, ύστερα από 50 χρόνια, χάρις στις συστηματικές ενέργειες της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας (ΕΕΠΚ) που διεκδίκησε και κέρδισε επάξια την διοργάνωση αυτού του τόσο σημαντικού συνεδρίου, το 52ο Συνέδριο της AEPC φιλοξενείται στην Ελλάδα και θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 12 Μαΐου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με αναμενόμενο αριθμό συνέδρων να υπερβαίνει τους 1.300.

Το Επιστημονικό Πρόγραμμα βασίζεται στη διεπιστημονική προσέγγιση του τομέα της Παιδιατρικής και των Συγγενών Καρδιοπαθειών, εστιάζοντας στις τελευταίες εξελίξεις, τις καινοτομίες και τις μελλοντικές τάσεις. Ταυτόχρονα, θα δοθεί μεγάλη έμφαση στις βασικές αλλά και ανωτέρου επιπέδου εκπαιδευτικές ευκαιρίες, που απευθύνονται όχι μόνο σε εξειδικευμένους ιατρούς, αλλά και σε νεότερους, εκπαιδευόμενους, νοσηλευτές και φοιτητές. Θα διεξαχθούν ειδικές διαλέξεις και συναντήσεις των ομάδων εργασίας της AEPC, με ευρεία και εμπεριστατωμένη κάλυψη ποικίλων θεμάτων. Ιδιαιτέρως, θα παρουσιαστούν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη μετάθεση των μεγάλων αγγείων, οι νεώτερες εξελίξεις στην εμβρυϊκή διάγνωση και θεραπεία συγγενών καρδιοπαθειών, η διάγνωση με σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους (αξονική, μαγνητική και τρισδιάστατη υπερηχοκαρδιογραφία), καθώς επίσης  και οι τελευταίες πρωτοποριακές εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης της καρδιάς.

Αναλυτική παρουσίαση του Συνεδρίου και του προγράμματος:  http://www.aepc2018.org/home

Εν τω μεταξύ, την Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο συνέντευξη τύπου για το 52ο Συνέδριο της AEPC, στην οποία μετείχαν οι κ.κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας στην AEPC και Πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής, Γεώργιος Σαρρής, Συμπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής (και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ελλ. Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων) και Γεώργιος Καλαβρουζιώτης, Παιδοκαρδιοχειρουργός – Διευθυντής ΕΣΥ, Νοσ/μείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας (Αντιπρόεδρος-Εισερχόμενος Πρόεδρος).

Με αφορμή το Συνέδριο, ο κ. Γ.Καλαβρουζιώτης, στην σύντομη παρέμβασή του, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

  1. Η Παιδοκαρδιολογία και Παιδοκαρδιοχειρουργική στην Ελλάδα είναι σε επίπεδο τέτοιο, ώστε να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα παιδιά της χώρας,
  1. Η Πολιτεία καλείται να ευοδώσει και υλοποιήσει:

α. Την θεσμοθέτηση της Παιδοκαρδιολογίας ως επίσημης εξειδίκευσης στην Ελλάδα,

β. Την ενίσχυση της στελέχωσης των κρατικών υποδομών                                  παροχής Παιδοκαρδιολογικών- Παιδοκαρδιοχειρουργικών υπηρεσιών υγείας, λόγω λίαν αυξημένης ζήτησης,

γ. Την δημιουργία “ειδικού κέντρου αντιμετώπισης ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες”, αφού ο πληθυσμός  αυτός αυξάνει διαρκώς και δεν καλύπτεται επαρκώς από τα γενικά νοσοκομεία ενηλίκων.

Εμείς, ευχόμαστε από καρδιάς την υλοποίηση όλων των παραπάνω προτάσεων και Καλή Επιτυχία στο τόσο ενδιαφέρον Συνέδριο!

 

 

 

Μοιράστε το άρθρο