ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Περί διακοπής των τακτικών χειρουργείων στο Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία», ελλείψει αναισθησιολόγων!

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

       ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ«Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

        Αρ. Μητρώου 29379

Αρ.Πρωτ. 259

Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Περί διακοπής των τακτικών χειρουργείων στο Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία»,

ελλείψει αναισθησιολόγων!

 

ΔΕΝ ήταν κεραυνός εν αιθρία η είδηση που έσκασε σ΄όλα τα ΜΜΕ για την διακοπή των τακτικών χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» από αρχές Σεπτεμβρίου 2022! Αντιθέτως, ήταν μία καλά προμελετημένη κατάληξη μιας συστηματικά καταστροφικής πορείας, με τραγικές συνέπειες για βρέφη και παιδιά και μόνους κερδισμένους τους ιδιώτες!

Ήδη, το σχέδιο «ενίσχυση ιδιωτών» έχει εφαρμοσθεί, εδώ και 12 χρόνια, σ΄ένα μοναδικό Κέντρο: Το 2010 ξεκίνησε η αποψίλωση και αποδόμηση του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π., του μόνου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο ΕΣΥ, εντός του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», το 2011 ήρθε η ταφόπλακα, το 2013 άνοιγμα με παρέμβαση Εισαγγελέα, 2013-2019 τραγική υποστελέχωση, 2020 νέο κλείσιμο, 2020 άνοιγμα λόγω διαμαρτυρίας μας και 2020-σήμερα συνέχιση της εγκληματικής υπολειτουργίας του! Τα κοινοποιούσαμε με έγγραφα, μηνύσεις και δια ζώσης διαμαρτυρίες και μας έλεγαν γραφικούς!

Όσον αφορά στο θέμα των αναισθησιολόγων, από τον Ιούνιο 2021 προειδοποιούσαμε τον τότε Υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια, για επικείμενη συνταξιοδότηση 5(!) έμπειρων, γενικών αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου και ζητούσαμε τις ενέργειές του, γιατί ήταν προφανέστατο ότι θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα και στο Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. αλλά και σε ολόκληρο το Νοσοκομείο. Φωνή βοώντος…Τον Ιούλιο 2022, ολόκληρος ο χειρουργικός τομέας του Νοσοκομείου  προειδοποίησε με έγγραφό του (αρ.πρωτ 15627/12.7.22) ότι ο αριθμός των αναισθησιολόγων ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ μειώθηκε στους 8 (το 2010, ΜΟΝΟ για το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π., είχαμε 6 καρδιοαναισθησιολόγους!) και, ως εκ τούτου, από Σεπτέμβριο θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία. Και πάλι, καμία αντίδραση από τους ιθύνοντες! Και φτάσαμε τώρα, απλώς να πιστοποιείται ο προαναγγελθείς θάνατος ολόκληρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»!

Ποιοι ωφελούνται από αυτές τις αρνητικές εξελίξεις; Φυσικά, όχι τα παιδιά! Παραδίδεται, με το κλειδί στο χέρι, στους ιδιώτες ΚΑΙ η δημόσια Παιδιατρική περίθαλψη και μάλιστα το μεγαλύτερο παιδιατρικό Νοσοκομείο της χώρας!

Καλούμε τον Πρωθυπουργό, κ. Κων. Μητσοτάκη, και τους υπουργούς Υγείας, κ. Α. Πλεύρη και κ. Μ. Γκάγκα, να βρουν ΑΜΕΣΑ λύσεις, για να συνεχίσουν, απρόσκοπτα, να πραγματοποιούνται τα χειρουργεία των παιδιών! Επίσης, να σπεύσουν, επιτέλους, να στηρίξουν το μόνο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο ΕΣΥ που δοκιμάζεται χρόνια, υλοποιώντας τα δίκαια αιτήματά μας για την ΠΛΗΡΗ και ΜΟΝΙΜΗ λειτουργία του και να σταματήσουν να κωφεύουν! Κινδυνεύουν βρέφη και παιδιά!

Καλούμε όσους Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς, Συλλόγους Ασθενών, Συλλόγους Γονέων δεν το έχουν ήδη πράξει να πάρουν θέση στο σοβαρότατο αυτό θέμα, με ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες, μέχρι τις οριστικές λύσεις!

Όλοι στον αγώνα! Στηρίζουμε την δημόσια υγεία και όχι τα συμφέροντα των ιδιωτών!

Στηρίζουμε τα παιδιά!

 

η Πρόεδρος                                                               η Γραμματέας

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη                 Παναγιώτα Καραγεώργη

Μοιράστε το άρθρο