ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η Κ.ΓΚΑΓΚΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΕΣΥ!

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ«Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Αρ. Μητρώου 29379

 

 

Αρ.Πρωτ. 244

Αθήνα, 14 Μαΐου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΘΕΜΑ:  Η Κ.ΓΚΑΓΚΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΧΕΔΙΑ  ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΕΣΥ!

 

Πέρασαν ήδη επτά μήνες (!) από την συνάντησή μας στο Υπουργείο Υγείας με τον Υπουργό κ. Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια Υπουργό κ. Μίνα Γκάγκα. Κι ενώ, από μέρα σε μέρα, περιμέναμε να γίνει έστω το πρώτο βήμα αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π., του μόνου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο ΕΣΥ, δηλαδή η αυτονόμηση  της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας (ΚΕΜ) στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», ώστε να προσληφθούν μόνιμοι Εντατικολόγοι, ακούσαμε  εμβρόντητοι τις δηλώσεις της κ. αν. υπουργού  στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ (εκπομπή του κ. Πορτοσάλτε, Μ. Τρίτη, 19 Απριλίου 2022), που είναι άκρως διαφωτιστικές ως προς τις πραγματικές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας για το Κέντρο. Συγκεκριμένα:

Η Υπουργός Υγείας επισημαίνει κατ’ αρχάς ότι τα υπάρχοντα δύο στον δημόσιο και δύο στον ιδιωτικό τομέα κέντρα, είναι “πολλά” σε σχέση με τον αριθμό  των καρδιοχειρουργικών περιστατικών που είναι περί τα 450-500 το χρόνο. Αυτή η διαπίστωση είναι μεν πολύ καθησυχαστική για τους πλούσιους γονείς καρδιοπαθών παιδιών που κατά τα λεγόμενα της Υπουργού έχουν να επιλέξουν μεταξύ “τεσσάρων” κέντρων, όμως δεν αφορά καθόλου τον σκληρά εργαζόμενο και αγρίως φορολογούμενο γονέα, τον άνεργο, τον μετανάστη, τον πρόσφυγα, που προσβλέπει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, το καρδιοχειρουργικό κέντρο του οποίου παρέχει διαχρονικά τις καλύτερες υπηρεσίες στα καρδιοπαθή παιδιά!

Στη συνέχεια η Υπουργός υποδεικνύει το Ωνάσειο ως το πιο “ασφαλές” Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο, με το αφοπλιστικό επιχείρημα ότι αυτό έχει “εμπειρία”, αφού εκεί χειρουργούνται περί τα 250 περιστατικά το χρόνο, παρομοίως και στα ιδιωτικά κέντρα, ενώ στο ΕΚΑΣΚΑΠ μόλις 50! Αυτό που προκαλεί κατάπληξη εδώ δεν είναι τόσο η εσκεμμένη ανακρίβεια των αριθμών ούτε το γεγονός ότι αγνοείται η πείρα 30 και πλέον ετών λειτουργίας του ΕΚΑΣΚΑΠ, αλλά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται τέτοια ψευδοεπιχειρήματα για να καλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας, που είναι η απαξίωση, η συρρίκνωση και, εν τέλει, το οριστικό κλείσιμο του μοναδικού δημόσιου και εντός Παιδιατρικού Νοσοκομείου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου!

Η συνέντευξη της κ. Υπουργού επιβεβαίωσε τα χειρότερα σενάρια για το ΕΚΑΣΚΑΠ, αφού από τα λεγόμενά της συνάγεται ευθέως ότι η υπολειτουργία του Κέντρου αποτελεί πολιτική βούληση της παρούσας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό το οριστικό του κλείσιμο, λόγω δήθεν “μικρού αριθμού περιστατικών” (αυτοεκπληρούμενη προφητεία), προς όφελος των ιδιωτικών κέντρων, αφού το ΩΝΑΣΕΙΟ δεν μπορεί να καλύψει προ- ή μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Μέχρι το κλείσιμο και για τα “μάτια του κόσμου” το ΕΚΑΣΚΑΠ θα λειτουργεί εν είδει περιοδεύοντος θιάσου: «Μπορούμε, λοιπόν, να κανονίσουμε μια ομάδα που να λειτουργεί κάποιες μέρες εδώ, κάποιες μέρες εκεί, αυτά μπορούν να γίνουν και είναι κάτι που θέλουμε»!  Αυτό άλλωστε επιθυμεί και η Ειδική Επιτροπή Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΚΕΣΥ με τον Πρόεδρό της κ. Σαρρή, παιδοκαρδιοχειρουργό ιδιωτικής κλινικής, ο οποίος έχει κάθε συμφέρον να υπολειτουργεί ή να κλείσει μια δημόσια δομή!

Η Υπουργός γνωρίζει και το έχει παραδεχτεί ότι το Ωνάσειο, λόγω εγγενών αδυναμιών αντιμετώπισης των περιεγχειρητικών επιπλοκών, αδυνατεί να υποκαταστήσει το ΕΚΑΣΚΑΠ και το Νοσοκομείο Παίδων. Συνεπώς, το Ωνάσειο δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα και παραπέτασμα καπνού: Η πολιτική ηγεσία πρέπει να κοιτάξει κατάματα τον Έλληνα φορολογούμενο και να του πει ξεκάθαρα αν βούλησή της είναι η ολοκληρωτική παράδοση των παιδοκαρδιοχειρουργικών περιστατικών στον ιδιωτικό τομέα, που ήδη προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο Ε.Ο.Π.Π.Υ. αρνείται σθεναρά να μας χορηγήσει στοιχεία για τις παραπομπές παιδιών στα ιδιωτικά κέντρα και τα ποσά των πληρωμών προς αυτά!

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να επέμβει και να δώσει λύση στο πρόβλημα!

Καλούμε τους ιατρικούς συλλόγους και φορείς υγείας να αντιδράσουν στην προσωπική(!) επίθεση της Υπουργού κατά του Κέντρου αλλά και κατά του άξιου προσωπικού του!

Η πρόεδρος                                                               Η γραμματέας

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη                     Παναγιώτα Καραγεώργη

Μοιράστε το άρθρο