Δελτίο Τύπου_ Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. 2021: ΤΑ «FAKE NEWS», H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΣΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ

 “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”

 

Αρ. Πρωτ. 229

Αθήνα, 26 Μαΐου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. 2021: ΤΑ «FAKE NEWS», H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΣΥ

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

 

Με αφορμή πρόσφατη απάντηση του Υπουργού Υγείας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο (αρ. πρωτ. 10715/27.4.21), θέλουμε να καταθέσουμε τα παρακάτω διευκρινιστικά των τελευταίων γεγονότων και της τρέχουσας κατάστασης στο «Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε Παιδιά» (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.) του Νοσ. Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και για την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα του (ΚΕΜ).

Α) Η λεγόμενη “Ανακαίνιση”

Η ανακαίνιση (ξενοδοχειακού τύπου) αφορούσε την Καρδιολογική κλινική που βρίσκεται στον 3ο όροφο, διήρκησε έξι ολόκληρους μήνες (Σεπτέμβριος 2019 μέχρι αρχές Μαρτίου 2020) και η  Διοίκηση έκρινε σκόπιμο να κλείσει και την ΚΕΜ που βρίσκεται από κάτω, στον 2ο όροφο, επειδή “οι εργασίες θα εμπόδιζαν την ασφαλή λειτουργία της”(!!). Όμως αυτό είχε ως λογική  συνέπεια να σταματήσουν τα χειρουργεία, να κλείσει συνολικά το ΕΚΑΣΚΑΠ και έτσι να στέλνονται όλα τα παιδιά στο Ωνάσειο. Μόνο μετά από τις έντονες  διαμαρτυρίες γονέων, των οποίων τα παιδιά έπρεπε να χειρουργηθούν άμεσα και οι οποίοι, χωρίς να ερωτηθούν και χωρίς σοβαρό λόγο, παραπέμπονταν σε άλλο Νοσοκομείο και όχι στους θεράποντες ιατρούς των παιδιών τους, η απόφαση της Διοίκησης άλλαξε και η λειτουργία της ΚΕΜ μεταφέρθηκε  στον 4ο όροφο του Νοσοκομείου, αντιμετωπίζοντας, όμως, μόνο μέτριας βαρύτητας περιστατικά.

Β) Η ΚΕΜ ως “Μονάδα ΜΕΘ Covid19”

Τον Μάρτιο 2020, μετά την ολοκλήρωση της περίφημης “ανακαίνισης” (επαναλαμβάνουμε της Καρδιολογικής κλινικής και όχι της ΚΕΜ), οπότε και αναμέναμε την άμεση επαναλειτουργία του ΕΚΑΣΚΑΠ, ήρθε νέο «χτύπημα»,  αυτήν τη φορά από το ίδιο το Υπουργείο Υγείας, το οποίο, από όλες τις Μονάδες Εντατικής για Παιδιά στο λεκανοπέδιο Αττικής, επέλεξε ως μόνη «κατάλληλη» για ΜΕΘ Covid19  την ΚΕΜ, την  μοναδική στο είδος της στο ΕΣΥ για καρδιοπαθή παιδιά, με αποτέλεσμα το ΕΚΑΣΚΑΠ να κλείσει και πάλι!! Τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας ότι “από τέλος Μαρτίου έως και το τέλος Ιουνίου του 2020 το Καρδιοχειρουργικό Τμήμα του Γ.Ν.Π.Α «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» αντιμετώπιζε μόνο μετρίας βαρύτητας συγγενείς καρδιοπάθειες νεογνών τα οποία νοσηλεύονταν μετεγχειρητικά στις Μονάδες Νεογνών του ανωτέρω Νοσοκομείου» δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα αφού δεν  γινόταν ΚΑΝΕΝΑ χειρουργείο, επειδή ολόκληρο το ΕΚΑΣΚΑΠ παρέμενε ΚΛΕΙΣΤΟ. Για τον λόγο, μάλιστα, αυτόν, τρεις Καρδιοχειρουργοί του Τμήματος υπέβαλαν αίτημα να χειρουργούν στο Ωνάσειο  ή σε κάποιο άλλο Νοσοκομείο, όπου υπήρχε ανάγκη (χωρίς ουδεμία  βεβαίως ανταπόκριση).

Γ) Η αντίδραση και οι διαμαρτυρίες

Η ΚΕΜ, και κατά συνέπεια το ΕΚΑΣΚΑΠ, επαναλειτούργησαν μετά από νέες διαμαρτυρίες και κινητοποίηση ημών των γονέων παιδιών με καρδιοπάθεια, συνεπικουρούντων ιατρικών φορέων, άλλων συλλόγων ασθενών και πλήθους ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαμαρτυρία που αρχικά διαψεύσθηκε και λοιδωρήθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας τα όσα αληθή λέγαμε ως «fake news»! Έτσι, -ω του θαύματος- βρέθηκε λύση, και ως ΜΕΘ Covid-19 ορίστηκε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) του Γ.Ν.Π.Α «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ενώ, εν συνεχεία, την 1η Ιουλίου 2020 η Διοίκηση του Παίδων ανήγγειλε την «πλήρη επαναλειτουργία» (δυστυχώς, το «πλήρης» μόνο τύποις…) της ΚΕΜ και του ΕΚΑΣΚΑΠ, αναγνωρίζοντας, κατ΄ουσίαν, ότι όσα λέγαμε ήταν αληθή.

Δ) Αντιμετώπιση των παιδιών από το ΩΝΑΣΕΙΟ (ΩΚΚ)

Γνωρίζουμε ότι το Ωνάσειο δεν διαθέτει Νεογνολογική Εντατική Μονάδα ούτε αρκετές παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ. Το αποτέλεσμα είναι χρήζοντα χειρουργείου νεογνά ή βρέφη να νοσηλεύονται στο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να κληθούν από το Ωνάσειο για να χειρουργηθούν. Έτσι, είχαμε περίπτωση  νεογνού,  το οποίο πήγε και ήρθε δύο φορές στο Ωνάσειο από το Παίδων, χωρίς να χειρουργηθεί. Επίσης, νεογνό μεταφέρθηκε από ιδιωτικό μαιευτήριο στο Ωνάσειο για χειρουργείο καρδιάς και (λόγω ελλείψεως μονάδας νεογνών) επέστρεψε μετά δύο ημέρες στο ιδιωτικό μαιευτήριο, όπου απεβίωσε. Αυτά τα γεγονότα, όπως  και άλλα σχετικά, μας προβληματίζουν ιδιαίτερα για την ορθή αντιμετώπιση των καρδιοπαθών παιδιών από ένα  Καρδιοχειρουργικό Κέντρο που δεν αποτελεί οργανικό τμήμα νοσοκομείου, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι  δεν υπάρχει παρόμοια δομή  σε άλλη χώρα. Οι φόβοι μας αυτοί επιτείνονται από το γεγονός ότι το Ωνάσειο δεν ανακοινώνει  πλήρη στατιστικά δεδομένα των περιστατικών και της πορείας τους, ούτε όταν  ερωτάται σχετικώς στη Βουλή. Άλλος λόγος επιφυλάξεων είναι το θολό καθεστώς των νοσηλίων, όπου γονείς μάς έχουν πληροφορήσει ότι, αν και ασφαλισμένοι, έχουν κληθεί να πληρώσουν επιπλέον χρήματα, ακόμα και παρά το γεγονός ότι επισήμως οι πόροι του Κέντρου είναι οι ίδιοι με αυτούς των λοιπών νοσοκομείων.  Βεβαίως, αξιοσημείωτη παραμένει η διαχρονική “εύνοια” των κυβερνήσεων ως προς το ποσοστό κρατικής χρηματοδότησης, που είναι αρκετά μεγαλύτερο αυτού των λοιπών δημόσιων νοσοκομείων. Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον γιατί το Ωνάσειο αποφεύγει συστηματικά την εισαγωγή ανασφάλιστων παιδιών και μάλιστα τώρα που το ΕΚΑΣΚΑΠ επαναλειτουργεί, το φαινόμενο αυτό έχει επιταθεί ιδιαίτερα.

Ε) Σημερινή -προβληματική- λειτουργία του ΕΚΑΣΚΑΠ

1.Γνωρίζουμε ότι στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) του Γ.Ν.Π.Α «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» δεν υφίστανται οργανικές θέσεις και δεν υπηρετούν μόνιμοι ιατροί, με αποτέλεσμα να έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία μια εξειδικευμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως η ΚΕΜ, να καλύπτεται από ιατρούς «δανεικούς» από άλλες ΜΕΘ, που διαρκώς εναλλάσσονται! Ζητάμε να εγκριθεί άμεσα το αίτημα του Νοσοκομείου για την ένταξη της ΚΕΜ στις αυτόνομες Μονάδες με δικό της ιατρικό προσωπικό, συνιστώμενο, καταρχήν, από πέντε (5) οργανικές θέσεις.

2.Ως προς το Νοσηλευτικό προσωπικό που στελεχώνει την ΚΕΜ, αυτό αποτελείται -τυπικά- από εικοσιένα (21) άτομα, όμως μετά από  αποχωρήσεις (λόγω παραίτησης ή λήψης θέσης σε άλλο Νοσοκομείο, καθώς και αναρρωτικές άδειες) έχει μειωθεί ήδη αρκετά. Τα κενά αυτά πρέπει ν΄αναπληρωθούν άμεσα, αν θέλουμε να αναπτυχθούν στην πράξη οι κλίνες της δωρεάς της Nestlé Ελλάς. Ακόμη, το νοσηλευτικό προσωπικό μιας τόσο εξειδικευμένης Μονάδας πρέπει να είναι μόνιμο κι όχι επικουρικό, όπως είναι κατά το ένα τρίτο, αφού μόλις εκπαιδευτεί θα ξαναφύγει!

3.Ο Τεχνικός Εξωσωματικής Κυκλοφορίας, χωρίς τον οποίο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, εξακολουθεί να είναι ένας και μοναδικός για πάνω από 18 χρόνια. Ελπίζουμε Νοσηλεύτρια που εκπαιδεύεται τώρα να μπορέσει να αξιοποιηθεί στο Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.

4.Για την αύξηση των χειρουργείων καρδιάς χρειάζονται περισσότερες ανοιχτές κλίνες στην ΚΕΜ, αλλά και περισσότεροι Αναισθησιολόγοι. Για την αύξηση των κλινών μερίμνησε η Nestlé Ελλάς. Αυτήν τη στιγμή μόνο δύο Αναισθησιολόγοι δίνουν αναισθησία σε επεμβάσεις καρδιάς. Για τον αριθμό των Αναισθησιολόγων, τόσο αυτών του γενικού χειρουργείου (επίκειται συνταξιοδότηση πέντε έμπειρων Αναισθησιολόγων) όσο και των χειρουργείων καρδιάς, που βρίσκεται στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο, θα υπάρξει πρόνοια από το Υπουργείο Υγείας;

5.Το ΕΚΑΣΚΑΠ και το Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» χρειάζεται να πραγματοποιούν Μαγνητικές Τομογραφίες Καρδιάς, που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει απαραίτητες για τη διάγνωση πολλών συγγενών καρδιοπαθειών. Και ναι μεν υπάρχει Μαγνητικός Τομογράφος στο Νοσοκομείο, δωρεά του ΟΠΑΠ από το 2013, αλλά δεν υπάρχουν ο εκπαιδευμένος γιατρός και ο τεχνικός για να πραγματοποιούνται Μαγνητικές Τομογραφίες Καρδιάς, παρόλο που έχει επανειλημμένως ζητηθεί! Το αποτέλεσμα είναι είτε να στέλνονται τα παιδιά σε ιδιωτικά κέντρα με επιβάρυνση των γονέων αλλά, συγχρόνως, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών που μετακινούνται, είτε να μην γίνονται καθόλου, και το Κέντρο να υστερεί σε σχέση με τα ανταγωνιστικά ιδιωτικά. Χρειάζεται, λοιπόν, να σταλούν για εκπαίδευση ενδιαφερόμενοι ιατροί και τεχνικοί ή, αν δεν υπάρχουν, να προκηρυχθούν και να καλυφθούν οι σχετικές θέσεις, το συντομότερο δυνατό.

Εν κατακλείδι, αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα:

  1. Ένταξη της ΚΕΜ στο Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» ως αυτόνομης Εντατικής Μονάδας με δικό της ιατρικό προσωπικό.
  2. Ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού της ΚΕΜ με μόνιμους νοσηλευτές.
  3. Απόκτηση και 2ου Τεχνικού Εξωσωματικής Κυκλοφορίας.
  4. Αύξηση του αριθμού των Αναισθησιολόγων.
  5. Απόκτηση δυνατότητας για πραγματοποίηση Μαγνητικών Τομογραφιών Καρδιάς.

 

Τότε μόνο θα είναι πραγματική η «ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ», η άριστη συνθήκη για τα καρδιοπαθή παιδιά, που η Διοίκηση ανήγγειλε την 1η Ιουλίου 2020, χωρίς, μέχρι σήμερα, να έχει υλοποιηθεί!

 

η Πρόεδρος                                                               η Γραμματέας

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη                Παναγιώτα Δούναβη

Μοιράστε το άρθρο