Απολογισμός πεπραγμένων του έτους 2019

Ο Σύλλογός μας, όπως κάθε χρόνο,έδωσε και το 2019 το παρών σε πλήθος δραστηριοτήτων, που είχαν ως σκοπό την ενίσχυση, σε όλους τους τομείς, των καρδιοπαθών παιδιών και των οικογενειών τους, καθώς και την στήριξη του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου της Ελλάδας, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Οι δράσεις στις οποίες συμμετείχαμε δεν ήταν πάντα εύκολες, ούτε ευχάριστες. Οι συνθήκες, δυστυχώς, μας οδήγησαν σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, όταν (πάλι εν μία νυκτί, όπως τον Σεπτέμβριο του 2011), βρεθήκαμε μπροστά σε νέο κίνδυνο διακοπής των (ήδη ελάχιστων) χειρουργείων καρδιάς και εν γένει ιατρικών πράξεων που διενεργούνται στο μοναδικό αυτό Κέντρο, με την πρόφαση έργων ανακαίνισης του Νοσοκομείου. Με την βοήθεια του Θεού οι κινητοποιήσεις απέδωσαν, ο κίνδυνος αυτός φάνηκε να αποσοβήθηκεκαι τα χειρουργεία δεν σταμάτησαν…

Παράλληλα, συνεχίσαμε, καθ ́όλη την διάρκεια της χρονιάς,τις ποικίλες άλλες δράσεις μας, την προσωπική επικοινωνία με τα καρδιοπαθή παιδιά και τους γονείς τους, τη συνεργασία με άλλους φορείς, τη συμμετοχή σε συνέδρια, τις οχλήσεις στο υπουργείο, τις εκδηλώσεις,  με κορυφαία την συναυλία που έδωσαν προς στήριξη των σκοπών μας το γνωστό συγκρότημα «Encardia», τα παζάρια, την ενημέρωση του κόσμου, τη φιλοξενία οικογενειών, την οικονομική στήριξη των εμπερίστατων αδερφών μας και πολλά ακόμη. Πιο συγκεκριμένα:

  • Είχαμε, σε σταθερή βάση, επικοινωνία με τις οικογένειες των καρδιοπαθών παιδιών πραγματοποιώντας επισκέψεις κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους, αλλά και μετά την αναχώρησή τους από το Νοσοκομείο, με σκοπό την ψυχική συμπαράσταση, καθώς και την διερεύνηση τυχόν αναγκών τους.
  • Προσπαθήσαμε να καλύψουμε οικονομικά όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις οικογενειών που χρειάζονταν βοήθεια για τα μεταφορικά έξοδα προς και από το Νοσοκομείο, είτε για επέμβαση, είτε για επανέλεγχο.
  • Προσφέραμε είδη ρουχισμού και υπόδησης, σχολικά είδη, παιχνίδια, βιβλία, αλλά και τρόφιμα, κάθε φορά που αντιλαμβανόμασταν μία τέτοια ανάγκη
  • Σε όσες περιπτώσεις κατέστη δυνατό, προσφέραμε σπιτικό φαγητό στους συνοδούς των νοσηλευόμενων παιδιών
  • Μεταφέραμε οικογένειες προς σταθμούς μέσων μεταφοράς και προς διάφορες υπηρεσίες, όταν υπήρχεδυνατότητα.
  • Συνεχίσαμε την φιλοξενία γονέωνκαρδιοπαθών παιδιών από την επαρχίασε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα, κατά τη διάρκεια νοσηλείαςτων παιδιών τους στο νοσοκομείο.
  • Μοιράσαμε στα παιδιά δώρα τόσο από τον δικό μας Σύλλογο όσο και από άλλους Συλλόγους Γονέων, ευαισθητοποιημένους στο θέμα των συγγενών καρδιοπαθειών.
  • Ενισχύσαμε οικονομικά οικογένειες,για τις πάσης φύσεως ανάγκες που είχανεντός Νοσοκομείου, αλλά και μετά την έξοδό τους από αυτό.
  • Πραγματοποιήσαμε ένα πασχαλινό, ένα καλοκαιρινόκαι δύο μικρότερα χριστουγεννιάτικαπαζάρια, με μεγάλη επιτυχία
  • Συνεργαστήκαμε με άλλες οργανώσεις, με σκοπό την αλληλοσυμπαράσταση και την καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων που είχαμε να αντιμετωπίσουμε(όπως, π.χ. με τις περιπτώσειςανασφάλιστων παιδιών)
  • Ξεκινήσαμε συνεργασία με την οργάνωση «Makeawish» επικοινωνώντας τουςστοιχεία οικογενειών που ήθελαν να προσφέρουνμία νότα χαράς στα παιδιά τους, κάνονταςμία ευχή τους πράξη. Κατά την ώρα της υλοποίησης των παιδικών επιθυμιών, οι στιγμές ήταν μοναδικές…
  • Διοργανώσαμε ημερίδαστο Δημαρχείο Χολαργού, με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες πάνω στις συγγενείς καρδιοπάθειες, με ομιλητές εκλεκτούς γιατρούς από το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. Στο τέλος του ενημερωτικού μέρους, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευχάριστη ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία υπέροχη συναυλία από το γνωστό συγκρότημα «Encardia», που εκφράζει την παράδοση των ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας και άλλων τόπων.
  • Επιδιώξαμε και πραγματοποιήσαμε οχλήσεις στο Υπουργείο Υγείας, αλλά και στην 1ηΥ.Π.Ε., όπου υπενθυμίσαμετα μείζονα προβλήματα του Κέντρου και ζητήσαμε να δοθούν άμεσα λύσεις.
  • Απευθυνθήκαμε πολλές φορές με έγγραφαστο υπουργείο αλλά και σε άλλους φορείς, για σοβαρά θέματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του έτους. Ειδικά δε κατά την περίοδο που το νέο κλείσιμο του Κέντρου φαινόταν επί θύραις, αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε και στον Εισαγγελέα Ανηλίκων, για να αποφύγουμε τα χειρότερα…
  • Συμμετείχαμε σε συνέδρια για συλλόγους ασθενών, αλλά και σε ιατρικά συνέδρια, που άπτονταν του τομέα της καρδιολογίας/καρδιοχειρουργικής, προςενημέρωσή μας.
  • Πέραν των δικών μας εκδηλώσεων, προβάλαμε το έργο του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου της Ελλάδας σε ραδιοφωνικές εκπομπές που ήμασταν προσκεκλημένοι, σε ενοριακό γεύμαπου διοργανώθηκε ειδικά προς ενίσχυση του Συλλόγου μας, στα συνέδρια που συμμετείχαμε και στην επικοινωνία μαςμε τους άλλους φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε.
  • Αγοράσαμε φάρμακα, όταν αυτά δεν καλύπτονταν από το φαρμακείο του νοσοκομείου ή από άλλη δομή
  • Συνεισφέραμε στην κάλυψη εξωνοσοκομειακών εξετάσεων καρδιοπαθών παιδιών
  • Βοηθήσαμε στην διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών και αποστολής πιστοποιητικώνσε οικογένειες της επαρχίαςαλλά και της Αθήνας, καθώς επίσης και στην εξυπηρέτηση ανασφάλιστων.
  • Προσφέραμε στους γονείς νοσηλευόμενων παιδιών επιταγές των υπεραγορών Σκλαβενίτης, της ελληνικής αλυσίδας καταστημάτων, που και φέτος ανταποκρίθηκαν άμεσα και θετικά σε σχετικό αίτημά μας.
  • Συνεργαστήκαμε με όλα τα σχετικά τμήματα του Νοσοκομείου μας, ώστε να καλύψουμε τυχόν ανάγκες τους, μέσω χορηγιών.
  • Στις μεγάλες γιορτές, Πάσχα και Χριστούγεννα, μοιράσαμε ακόμα περισσότερα δώρα και γλυκά, αλεξανδρινά, κάρτες με ευχές, ώστε να φέρουμε μία νότα χαράς σε όσους περνούν αυτές τις μέρες στο Νοσοκομείο.

Ευχόμαστε το 2020 να μας βρει ακόμα πιο δυνατούς,γιανα αξιωθούμε να αντιμετωπίσουμε σθεναρά και αποτελεσματικά ακόμαπερισσότερα προβλήματα!

Μοιράστε το άρθρο