Απάντηση-καταπέλτης των γιατρών του μόνου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Ε.Σ.Υ.(Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.) στην κ. Γκάγκα και στα όσα δήλωσε σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Σκάι, στις 19/04/2022!

Απάντηση των ιατρών του ΕΚΑΣΚΑΠ στο Νοσ. Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» στην απαξίωση του μοναδικού Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΕΣΥ

                                                                                                          Αθήνα, 11/07/2022

Οι γιατροί του «Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά»  (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου που λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», απαντούμε στην Αναπλ. Υπουργό Υγείας κ. Γκάγκα και στα όσα δήλωσε σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Σκάι στις 19/04/2022:

Το «Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά»  (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), είναι το πρώτο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο που λειτούργησε στη χώρα (από το 1986) και το μοναδικό που διαθέτει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επίσης, είναι και το μόνο που λειτουργεί μέσα σε Παιδιατρικό Νοσοκομείο, το οποίο διαθέτει όλες τις Παιδιατρικές Ειδικότητες και είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.

Το ΕΚΑΣΚΑΠ στα 35 χρόνια λειτουργίας του έχει αντιμετωπίσει χιλιάδες καρδιοπαθή παιδιά και έχει συσσωρεύσει πείρα απαράμιλλη προς οποιοδήποτε άλλο Παιδοκαρδιολογικό-Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στη χώρα. Σε αυτό δε έχουν πραγματοποιηθεί ουκ ολίγες επεμβάσεις για συγγενείς καρδιοπάθειες για πρώτη φορά για τη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ανατομική διόρθωση της μετάθεσης των μεγάλων αγγείων, την τηλερυθμιζόμενη περίδεση πνευμονικής, την διακαθετηριακή σύγκλειση μεσοκολπικής και μεσοκοιλιακής επικοινωνίας, την διακαθετηριακή τοποθέτηση πνευμονικής βαλβίδας κ.ά.

Όμως, εδώ και 11 χρόνια το ΕΚΑΣΚΑΠ, το μόνο πραγματικά δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο, αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία ως άχθος, από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί. Έτσι, το ΕΚΑΣΚΑΠ:

α. Κλείνει τον Οκτώβριο 2011 για 20 μήνες. Μέχρι και το 2010 στο ΕΚΑΣΚΑΠ πραγματοποιούνταν 160-180 επεμβάσεις καρδιάς και θώρακα. Μετά το κλείσιμο, όλα τα περιστατικά του ΕΚΑΣΚΑΠ παραπέμπονται στο Ωνάσειο, ενώ κάποια καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Η “λύση” του Ωνασείου για την αντιμετώπιση όλων αυτών των περιστατικών αποδεικνύεται τουλάχιστον ανεπαρκής. Αρκετά από αυτά, ιδίως νεογνά, χειρουργούνται μεν στο Ωνάσειο, αλλά πριν και μετά το χειρουργείο νοσηλεύονται στο “Αγία Σοφία”.

β. Επαναλειτουργεί τον Ιούνιο 2013, μετά από αγώνα γονέων και υγειονομικών, αλλά σε εξαιρετικά περιορισμένες συνθήκες: παραχωρείται μόνο μία ημέρα χειρουργείου την εβδομάδα (από 3-4 που είχε μέχρι το 2011) και μόνο μία κλίνη στην Παιδοκαρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (από 6-7 που διέθετε μέχρι το 2011).

γ. Παραλίγο να ξανακλείσει τον Σεπτέμβριο 2019, με πρόσχημα την ανακαίνιση της Καρδιολογικής κλινικής. Δεν κλείνει χάρη στην αντίδραση των γονέων, όμως υποχρεώνεται από τις συνθήκες να λειτουργεί με περιορισμούς ως προς τον αριθμό και τη βαρύτητα των περιστατικών.

δ. Ξανακλείνει τον Μάρτιο 2020, αφού η μοναδική στο ΕΣΥ Παιδοκαρδιο-χειρουργική Εντατική Μονάδα, ακρογωνιαίος λίθος στο ΕΚΑΣΚΑΠ,  “επιτάσσεται” για να γίνει ΜΕΘ-Covid! Μένει κλειστό για 4 μήνες και επαναλειτουργεί πάλι χάρη στην αντίδραση των γονέων.

Σήμερα, η κ. Υπουργός, αφού έθεσε προδιαγραφές και αξιολόγησε τα Καρδιοχειρουργικά Κέντρα ενηλίκων της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά, όπου χειρουργούνται μερικές χιλιάδες ασθενείς, και μάθαμε ποια Κέντρα τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές κι έχουν καλά αποτελέσματα, καθώς και ποιοι Καρδιοχειρουργοί είναι επαρκείς με βάση τον αριθμό των χειρουργείων τους, αποφάσισε να ολοκληρώσει το έργο της με τα Παιδοκαρδιοχειρουργικά Κέντρα. Έρχεται, λοιπόν, στην παραπάνω συνέντευξή της και δηλώνει:

“Η χώρα μας έχει περίπου 450, κάτω από 500 περιστατικά για παιδοκαρδιοχειρουργικά το χρόνο. Αυτά σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα γίνονται σε ένα κέντρο, γιατί αυτό το κέντρο έχει εμπειρία…”.

Στο Ην. Βασίλειο, με εκτιμώμενο πληθυσμό 67,22 εκατ., υπάρχουν 12 Παιδοκαρδιοχειρουργικά Κέντρα, δηλ. 1 ανά 5,6 εκατ. κατοίκους. Η Σουηδία με ίσο πληθυσμό με την Ελλάδα (10,35 εκατ.) έχει δύο Παιδοκαρδιοχειρουργικά Κέντρα. Η Ελλάδα, επομένως, μπορεί να έχει δύο Παιδοκαρδιοχειρουργικά Κέντρα, τα οποία, ιδανικώς, θα πρέπει να βρίσκονται το ένα στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο Παίδων “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”, και το άλλο στη Θεσσαλονίκη, στο καινούριο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, που χτίζεται εκεί με δωρεά του “Ιδρύματος Στ. Νιάρχος”. Έτσι, θα μειωθούν έως εξαλειφθούν οι πολλές και κοστοβόρες διακομιδές καρδιοπαθών παιδιών προς Αθήνα και η ταλαιπωρία ασθενών και γονέων. Αλήθεια, έχει υπολογίσει ποτέ το Υπουργείο Υγείας το ετήσιο κόστος αυτών των διακομιδών;

Εμείς έχουμε δύο κέντρα στο δημόσιο και δύο κέντρα στον ιδιωτικό τομέα. Το ένα κέντρο στο δημόσιο είναι το Ωνάσειο, όπου γίνονται περίπου 250 περιστατικά το χρόνο, το δεύτερο κέντρο είναι στο Παίδων «Αγία Σοφία» που γίνονται περίπου 50 περιστατικά το χρόνο, λίγα δηλαδή”.

α. Το Ωνάσειο είναι ΝΠΙΔ. Δεν είναι ΕΣΥ. Δεν δέχεται παιδιά ανασφάλιστα ή χωρίς ΑΜΚΑ. Ο ΕΟΠΥΥ ζητά πιστοποιητικά μόνο από το Παίδων “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”, προκειμένου να καλύψει έξοδα νοσηλείας σε ιδιωτικά κέντρα ή στο εξωτερικό.

β. Για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις και εξάγονται λάθος συμπεράσματα από τους αριθμούς περιστατικών, εμείς γνωρίζουμε ότι το 2021 στο μεν Ωνάσειο πραγματοποιήθηκαν 127 επεμβάσεις από το Τμήμα Παιδο-καρδιοχειρουργικής & Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων (όπου χειρουργούνται ασθενείς χωρίς όριο ηλικίας!), και όχι 250, όπως ισχυρίζεται η κ. Υπουργός, ενώ στο Παίδων πραγματοποιήθηκαν 67 επεμβάσεις από το Τμήμα Χειρ/κής Καρδιάς-Θώρακα (με όριο ηλικίας ασθενών τα 16 έτη). Να θυμίσουμε ότι το 2020 το Κέντρο μας ήταν κλειστό για 4 μήνες κι επομένως δεν μπορεί να αξιολογηθεί η παραγωγικότητα. Εφέτος, τους έξι πρώτους μήνες του 2022 έχουμε πραγματοποιήσει ήδη 53 επεμβάσεις καρδιάς – θώρακα και ευελπιστούμε ότι το Κέντρο μας μπορεί να φτάσει τις 100 επεμβάσεις μέχρι το τέλος του έτους, παρά τις αντιξοότητες, αφού διαθέτει: i. Μόνο δύο (2) Καρδιοχειρουργούς εδώ και 3 μήνες, αφού το Υπουργείο έκρινε ότι ο τρίτος Καρδιοχειρουργός, που διορίσθηκε πέρυσι στο Νοσοκομείο μας, είναι πιο χρήσιμος σε άλλο Νοσοκομείο με 10 Καρδιοθωρακοχειρουργούς! ii. Μόνο δύο (2) Καρδιοαναισθησιολόγους, οι οποίοι καλύπτουν και όλες τις υπόλοιπες ανάγκες του Νοσοκομείου σε αναισθησία.

γ. Βεβαίως και θέλουμε να κάνουμε περισσότερα χειρουργεία και περισσότερους καθετηριασμούς καρδιάς. Αλλά αυτό, δυστυχώς, δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά αποκλειστικά και μόνο από το ΥΥΠ, το οποίο εδώ και χρόνια αφήνει το ΕΚΑΣΚΑΠ υποστελεχωμένο σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει τουλάχιστον 15 επερωτήσεις στη Βουλή για το πρόβλημα από το 2009! Λόγω της έλλειψης ιατρών (Αναισθησιολόγων, κυρίως) και νοσηλευτών (Χειρουργείου και Εντατικής), το Νοσοκομείο μας παραχωρεί μόνο μία ημέρα την εβδομάδα για χειρουργείο καρδιάς (δηλ. ένα περιστατικό την εβδομάδα) και μία ημέρα για καθετηριασμό καρδιάς (δηλ. 2-3 καθετηριασμοί την εβδομάδα). Αν η κ. Υπουργός ενδιαφέρεται να αυξήσει τα χειρουργεία που κάνουμε, για να γίνουμε “καλύτεροι”, ας μετακινήσει το Παιδοκαρδιοχειρουργικό δυναμικό του Ωνασείου (Παιδοκαρδιοχειρουργούς, Παιδοκαρδιοαναισθησιολόγους, Τεχνικούς Εξωσωματικής Κυκλοφορίας, Νοσηλευτές Χειρουργείου και Εντατικής κλπ) στο Παίδων“H ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”, ώστε να γίνει μία μεγάλη και δυνατή ομάδα με δυνατότητα να χειρουργεί κάθε μέρα. Κι επειδή ακούγονται και υπαινιγμοί περί συντεχνιακής αντίληψης και συμφερόντων, καλούμε την κ. Υπουργό να κάνει τη συγχώνευση, έτσι όπως εμείς προτείνουμε, κι ας τοποθετήσει επικεφαλής του “Νέου Κέντρου” γιατρό του Ωνασείου ή όποιον άλλον επιλεγεί με νόμιμες και αξιοκρατικές διαδικασίες!

iii.“…και το μεν Παίδων λέει ότι πρέπει να έχουν ξεχωριστή μονάδα, ξεχωριστό αυτό, ξεχωριστό εκείνο για να μπορούν να λειτουργήσουνε, αλλά η αλήθεια είναι ότι στον ιδιωτικό τομέα που κάνουν τρεις φορές τα περιστατικά του Παίδων, ούτε ξεχωριστή μονάδα έχουν, είναι στην κοινή μονάδα των παιδιών, ούτε 100.000 γιατρούς έχουν…”

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για καρδιοχειρουργικούς παιδιατρικούς ασθενείς θεωρείται απαραίτητη για ένα σύγχρονο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο. Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία θέτει τις εξής προδιαγραφές για τη ΜΕΘ καρδιοχειρουργικών παιδιατρικών ασθενών (American Academy of Pediatrics: “Guidelines for Pediatric Cardiovascular Centers”, Pediatrics, 2002; 109(3): 544-9): «Θα πρέπει να είναι στελεχωμένη και εξοπλισμένη, ώστε να παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα: αναπνευστική υποστήριξη με χρήση όλου του φάσματος της μηχανικής αναπνοής και των αερίων (όπως πρωτοξειδίου του αζώτου και διοξειδίου του άνθρακα), πλήρη παρακολούθηση και καταγραφή της αιμοδυναμικής κατάστασης και του καρδιακού ρυθμού, καρδιακή βηματοδότηση, ανάνηψη με κλειστό και ανοικτό στέρνο και χειρουργική επέμβαση». Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει μια τέτοια ΜΕΘ, απαιτείται: «Το προσωπικό της ΜΕΘ πρέπει να περιλαμβάνει ιατρό-διευθυντή, ο οποίος πρέπει να έχει συγκεκριμένη εκπαίδευση, πείρα και εξειδίκευση στη μετεγχειρητική φροντίδα του παιδιατρικού ασθενούς με πρόβλημα καρδιάς».

Τέλος, για το νοσηλευτικό προσωπικό απαιτείται: «Οι νοσηλευτές/-τριες της ΜΕΘ πρέπει να έχουν εκπαίδευση και πείρα στη μετεγχειρητική εντατική φροντίδα των παιδιατρικών ασθενών με πρόβλημα καρδιάς».

Το ΕΚΑΣΚΑΠ διαθέτει ξεχωριστή Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) για παιδιά δυναμικότητας 10 κλινών! Αυτό είναι πλεονέκτημα για ένα Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο, αφού τα άσηπτα Καρδιοχειρουργικά περιστατικά δεν νοσηλεύονται μαζί με τα περιστατικά της Γενικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, πολλά από τα οποία είτε έχουν λοίμωξη ή είναι αποικισμένα από ανθεκτικά νοσοκομειακά στελέχη μικροβίων και αποτελούν εστίες μετάδοσης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Αυτό το πλεονέκτημα, που είναι αλήθεια ότι δεν διαθέτουν όλα τα Κέντρα στον κόσμο, η κ. Υπουργός θέλει να το εξαλείψει θεωρώντας ως “πρότυπο” τον ιδιωτικό τομέα (!), που “δεν διαθέτει ξεχωριστή μονάδα”, αλλά νοσηλεύει τα καρδιοπαθή παιδιά “στην κοινή μονάδα παιδιών”, και δεν διαθέτει “100.000 γιατρούς”. Από πότε οι προδιαγραφές λειτουργίας ενός Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου λαμβάνονται από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, ως επιχείρηση, επιδιώκει το μικρότερο δυνατό κόστος και το μέγιστο δυνατό κέρδος από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών; Η στελέχωση της ΚΕΜ απαιτεί όλους κι όλους πέντε (5) ιατρούς-Εντατικολόγους (το νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει, αν και χρειάζεται ενίσχυση).Πάγιο αίτημα του Νοσοκομείου εδώ και 20 χρόνια (!) είναι η αυτόνομη λειτουργία της ΚΕΜ, με ξεχωριστή θέση στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, αίτημα το οποίο παρά τις θετικές διαβεβαιώσεις όλων των προηγούμενων ηγεσιών του ΥΥΠ, παραμένει ανεκπλήρωτο. Έχουν διοριστεί εκατοντάδες Εντατικολόγοι για τον κορωνοϊό, δεν περισσεύουν 5 για την ΚΕΜ; Μάλλον αυτό που δεν περισσεύει ή, καλύτερα, δεν υπάρχει, είναι η θέληση για στήριξη του ΕΚΑΣΚΑΠ!

Κι επειδή η κ. Υπουργός νοιάζεται για το δημόσιο κόστος της υγείας και την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη, γνωρίζει ποιο το κόστος μιας καρδιοχειρουργικής επέμβασης στο Παίδων και στο Ωνάσειο; Με βάση την απάντηση με Αρ. Πρωτ. 123667/24-1-2013 του τότε Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου σε επερώτηση 9 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το κόστος στο Ωνάσειο ήταν 14.500 ευρώ, ενώ στο Παίδων ήταν 8.800 ευρώ! Για να μην αναφέρουμε τον πακτωλό χρημάτων που δόθηκαν στο Ωνάσειο, όπως αναφέρεται στην ως άνω απάντηση, επειδή το Παίδων ήταν κλειστό: 8.100.000 ευρώ το 2010 (ανοικτό το ΕΚΑΣΚΑΠ), 23.661.351 ευρώ το 2012 (κλειστό το ΕΚΑΣΚΑΠ)!

iv. “…η αλήθεια είναι ότι, για να είσαι καλός στην δουλειά σου πρέπει να έχεις πολύ μεγάλη εμπειρία. Αυτή τη στιγμή το Παίδων τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει maximum 50 περιστατικά με 3 ή 4 χειρουργούς καρδιοχειρουργούς, αυτό δεν αποτελεί εμπειρία, ούτε αποτελεί εγγύηση για τα παιδιά, αυτό θέλουμε, θέλουμε εκεί που θα παν τα παιδιά ν΄αποτελεί εγγύηση.”

Η κ. Υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ δηλώνει σαφώς ότι τα παιδιά στο Παίδων κινδυνεύουν, αφού με βάση το “αξίωμα” όσο πιο πολλά χειρουργεία κάνεις τόσο πιο καλός είσαι και αφού το Παίδων κάνει λίγα, συμπεραίνει ότι “αυτό δεν αποτελεί εμπειρία”! Η κ. Υπουργός έχει ως αρμοδιότητα τα Νοσοκομεία. Ας μας πει τί έχει κάνει για να βελτιώσει τη λειτουργία του ΕΚΑΣΚΑΠ στη διάρκεια της θητείας της: τίποτα απολύτως! Κι έρχεται να μας αξιολογήσει, χωρίς πριν να έχει βοηθήσει στο ελάχιστο! Παρ’όλη την αδιαφορία της Πολιτείας, το ΕΚΑΣΚΑΠ προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στα παιδιά και αποτελεί εγγύηση γι’αυτά, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματά του, τα οποία έχουν γνωστοποιηθεί στην κ. Υπουργό, αλλά τα αποσιωπεί. Ας δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ΟΛΩΝ των Παιδοκαρδιοχειρουργικών Κέντρων, όπως τα ζήτησε και έλαβε η κ. Υπουργός.

Κι εδώ να πούμε τα εξής σχετικά με τα “αποτελέσματα” που έχει λάβει η κ. Υπουργός: Κάθε νεογνό που γεννιέται στη χώρα με συγγενή καρδιοπάθεια, διακομίζεται αρχικά στα Νοσοκομεία Παίδων “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” ή “Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ”, που εφημερεύουν εναλλάξ (ημέρα παρ’ ημέρα). Και εάν μεν θέλει επείγον χειρουργείο θα χειρουργηθεί είτε στο Παίδων “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” ή στο Ωνάσειο, αφού αυτά τα δύο Κέντρα καλύπτουν τη χώρα εναλλάξ (εβδομάδα παρά εβδομάδα). Αν το χειρουργείο δεν είναι άμεσο, τότε νοσηλεύεται στα Παίδων μέχρι να έρθει η ημέρα του χειρουργείου. Αυτή μπορεί να έρθει μετά από ημέρες, εβδομάδες ή μήνες! Όλο αυτό το χρονικό διάστημα το νεογνό – βρέφος νοσηλεύεται στα Παίδων, αφού το Ωνάσειο δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ούτε αρκετές κλίνες στην Γενική Εντατική Μονάδα του. Αλλά και μετά το χειρουργείο στο Ωνάσειο, το μωρό μπορεί να μεταφερθεί πίσω στα Παίδων για συνέχιση της νοσηλείας τους, που μπορεί να είναι επίσης μακρά. Ως αποτέλεσμα, τα Νοσοκομεία Παίδων επιβαρύνονται με το κόστος νοσηλείας αυτών των παιδιών και φαίνονται “ασύμφορα”! Έχει δε συμβεί νεογνό που χειρουργήθηκε σε άλλο Κέντρο και επέστρεψε στα Νοσοκομεία Παίδων, να εμφανίσει επιπλοκή, την οποία αναλαμβάνουν ν’ αντιμετωπίσουν οι Καρδιοχειρουργοί του Παίδων, ή και να καταλήξει. Στη στατιστική, όμως, του Κέντρου, όπου χειρουργήθηκε το παιδί, δεν εμφανίζεται ούτε η επιπλοκή ούτε ο θάνατός του, αφού αυτό πήρε εξιτήριο έχοντας “καλά στην υγεία του”. Επίσης, τα Νοσοκομεία Παίδων έχουν δεχτεί για μετεγχειρητική νοσηλεία περιστατικά από τον ιδιωτικό τομέα, λόγω μεγάλου οικονομικού κόστους. Επομένως, τα όποια αποτελέσματα έχει η κ. Υπουργός δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα με ακρίβεια! Ας υποθέσουμε τώρα, ότι δεν υπάρχει Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο Παίδων! Τις επιπλοκές των καρδιοχειρουργημένων παιδιών, που μεταφέρονται από άλλα κέντρα στα Νοσοκομεία Παίδων, ποιος θα τις αντιμετωπίσει; Ή μήπως θα μεταφέρονται πίσω στο Κέντρο, όπου χειρουργήθηκαν;

Βεβαίως, κατά τεκμήριο, και όχι “αξιωματικώς”, όσο περισσότερο χειρουργείς, τόσο μεγαλύτερη πείρα αποκτάς και, μπορείς να γίνεις καλύτερος. Να θυμίσουμε εδώ στην κ. Υπουργό, ότι στις 11/06/2013 οι Καρδιοχειρουργοί του ΕΚΑΣΚΑΠ, οι οποίοι είχαν τεθεί σε αργία για 20 μήνες, πραγματοποίησαν επέμβαση στη μικρή Θάλεια Π., την οποία το Ωνάσειο δεν αναλάμβανε και παρέπεμπε την ασθενή στο εξωτερικό. Ήταν η επέμβαση που άνοιξε ξανά το ΕΚΑΣΚΑΠ. Η επέμβαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη και πολύωρη. Πήγε πολύ καλά. Η ασθενής βγήκε από την Εντατική σε 10 ημέρες και από το Νοσοκομείο σε 28 ημέρες. Η μικρή Θάλεια αποτελεί ζωντανή διάψευση του “αξιώματος” που επικαλείται η κ. Γκάγκα, ότι “όσο λιγότερο χειρουργείς τόσο λιγότερο καλός χειρουργός είσαι”, καθώς και της διαπίστωσης ότι “το Παίδων δεν έχει εμπειρία γιατί δεν χειρουργεί πολύ”! Εκτός από την περίπτωση της Θάλειας, υπάρχουν ουκ ολίγα άλλα σπάνια και δύσκολα περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τους “όχι αρκετά έμπειρους”, κατά την κ. Γκάγκα, γιατρούς του ΕΚΑΣΚΑΠ.

Και κάτι πολύ σημαντικό: στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» δεν γίνεται επιλογή ασθενών! Χειρουργούνται ΟΛΑ τα παιδιά, ανεξαρτήτως βαρύτητας της πάθησής τους και, κυρίως, αυτά που δεν μπορούν να χειρουργηθούν πουθενά αλλού, γιατί δεν έχουν ασφάλιση ή δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ανήκουν σε μειονότητες ή είναι πρόσφυγες-μετανάστες ή, απλώς, δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Επίσης, χειρουργούνται παιδιά, που χειρουργήθηκαν σε άλλα Κέντρα, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που έπρεπε και δεν γίνονται ξανά δεκτά στο αρχικό Κέντρο!

Τέλος, υπάρχει μεγαλύτερη “εγγύηση” για το Παίδων και το ΕΚΑΣΚΑΠ από την εμπιστοσύνη των γονιών σε αυτό και τη στήριξη που προσφέρουν; Όπως οι γονείς της μικρής Θάλειας, που προτίμησαν το Παίδων αντί για το εξωτερικό; Όπως και 251 γονείς, που υπέγραψαν ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για το κλείσιμο του ΕΚΑΣΚΑΠ το 2011. Σημειωτέον ότι ανάμεσα στους 251 υπογράφοντες γονείς υπήρχαν τέσσερις, των οποίων τα παιδιά είχαμε χάσει μετά από χειρουργείο καρδιάς στο Νοσοκομείο μας. Κι αυτό, γιατί γνώριζαν ότι κάναμε το καλύτερο για τα παιδιά τους και τους αντιμετωπίσαμε ανθρώπινα.

Τέλος, θέλουμε κι εμείς να θέσουμε μερικά ερωτήματα στην κ. Υπουργό:

  1. Σε ποια “ευνομούμενη χώρα”  υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο;

  2. Σε ποια “ευνομούμενη χώρα” υπάρχει Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο που λειτουργεί έξω από τριτοβάθμιο Παιδιατρικό Νοσοκομείο; Το Ωνάσειο, υπό το οποίο επιδιώκει η κ. Υπουργός να θέσει το «Αγία Σοφία», είναι Νοσοκομείο; Είναι Παιδιατρικό Νοσοκομείο;

  3. Σε ποια “ευνομούμενη χώρα” η αξιολόγηση των δημόσιων Παιδοκαρδιοχειρουργικών Κέντρων της ανατίθεται σε Επιτροπή με Πρόεδρο ιδιώτη Καρδιοχειρουργό; Μάλιστα, ο ιδιώτης θα αξιολογήσει και το ανταγωνιστικό προς αυτόν, ιδιωτικό κέντρο! Υπάρχει εδώ «σύγκρουση συμφερόντων» ή όχι;

  4. Σε ποια “ευνομούμενη χώρα” λειτουργεί Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο με έναν Τεχνικό Εξωσωματικής Κυκλοφορίας για 18 ολόκληρα χρόνια; Πράγμα που σημαίνει ότι όταν αυτός απουσιάζει, επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς δεν γίνονται…

  5. Σε ποια “ευνομούμενη χώρα” αλλού χειρουργείται το καρδιοπαθές νεογνό / βρέφος και αλλού νοσηλεύεται;

  6. Σε ποια “ευνομούμενη χώρα” η αρμόδια για την ανάπτυξη και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας Υπουργός Υγείας δυσφημεί και απαξιώνει το ΕΣΥ και στηρίζει ιδιωτικά συμφέροντα;

Οι Ιατροί του ΕΚΑΣΚΑΠ

  1. Ευάγγελος Καρανάσιος, Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Συντονιστής ΕΚΑΣΚΑΠ
  2. Γεώργιος Καλαβρουζιώτης, Διευθυντής ΕΣΥ, Προσωρινός Προϊστάμενος Α’ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος

  3. Αντώνιος Καλλικούρδης, Διευθυντής ΕΣΥ, Α΄ Καρδιοχειρουργικό Τμήμα

  4. Νικόλαος Ελευθεράκης, Διευθυντής ΕΣΥ, Καρδιολογικό Τμήμα

  5. Αικατερίνη Γιαννακοπούλου, Διευθύντρια ΕΣΥ, Καρδιολογικό Τμήμα

  6. Σοφία Λουκοπούλου, Διευθύντρια ΕΣΥ, Καρδιολογικό Τμήμα

  7. Νικόλαος Ανδρέου, Διευθυντής ΕΣΥ, Καρδιολογικό Τμήμα

  8. Ανδριάνα Αναγνωστοπούλου, Επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ, Καρδιολογικό Τμήμα

  9. Χριστιάνα Προδρόμου, Επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ, Αναισθησιολογικό Τμήμα

  10. Ελεάννα Γαρίνη, Επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ, Αναισθησιολογικό Τμήμα

Μοιράστε το άρθρο