Σχόλιο του Συλλόγου μας στη δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

Συντασσόμαστε πλήρως με τις προτάσεις του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ, όπως κατατέθηκαν στην παρούσα διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, από τον Πρόεδρό του κ.ΚΩΝ/ΝΟ ΧΟΡΤΗ, εκπροσωπώντας το σύνολο των χρονίως πασχόντων από καρδιοπάθειες.

Ειδικότερα, όμως, θα θέλαμε να κάνουμε πιο λεπτομερείς παρεμβάσεις για ένα ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ, πάνω στον ΠΥΛΩΝΑ ΙΙ, Στόχο 13: «Ποιοτική Δηµόσια Υγεία για όλους, 1. Βελτιώνουµε την πρόσβαση των Ατόµων µε Αναπηρία σε πρωτοβάθµιες και λοιπές υπηρεσίες υγείας».

 

O Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» δημιουργήθηκε για να στηρίζει τα παιδιά που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες και τις οικογένειές τους, και αγωνίζεται για την προάσπιση και  εύρυθμη λειτουργία του μοναδικού Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΕΣΥ στη χώρα μας, του «Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά» (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Αυτό το Κέντρο λειτουργεί πάνω από τρεις δεκαετίες, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες σε όλα τα καρδιοπαθή παιδιά, χωρίς διακρίσεις, χάρη στην πολύτιμη πείρα τού ιατρικού και νοσηλευτικού του προσωπικού, με αποτελέσματα εφάμιλλα διεθνών προδιαγραφών, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. Είναι δε ΜΟΝΑΔΙΚΟ και ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ, ως το μόνο που εδράζεται και λειτουργεί μέσα σε Παιδιατρικό Νοσοκομείο, διαθέτοντας  ΟΛΕΣ τις ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ, καθώς και ΜΟΝΑΔΑ ΝΕΟΓΝΩΝ, ώστε να μπορεί ν’ανταποκριθεί σε κάθε περιστατικό.

Δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε το ιστορικό μεθόδευσης ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ενίοτε και εγκληματικού ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ!!!) του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. κατά την τελευταία 10ετία, που είχε ως συνέπεια ακόμα και θανάτους παιδιών! Παραθέτουμε, όμως, ΚΑΙΡΙΕΣ προτάσεις, προς γόνιμη και ΑΜΕΣΗ  επέμβαση του Υπουργείου Υγείας, ώστε να λυθούν τα διαχρονικά προβλήματα του Κέντρου αυτού και να μην τίθεται, πλέον, σε κίνδυνο η ζωή βρεφών και παιδιών:

  1. Θεσμοθέτηση της μοναδικής στο ΕΣΥ Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας (ΚΕΜ) ως αυτόνομου Τμήματος του Νοσοκομείου και στελέχωσή της με πέντε (5) μόνιμους ιατρούς (1 Διευθυντή και 4 Επιμελητές Εντατικολόγους), ώστε να μην εξαρτάται η λειτουργία της από το προσωπικό άλλων ΜΕΘ του Νοσοκομείου
  2. Αύξηση Αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου, ώστε να διατεθούν περισσότερες ημέρες χειρουργείου και καθετηριασμών καρδιάς/εβδομάδα
  3. Αύξηση μόνιμων νοσηλευτών Γενικού Χειρουργείου – Καρδιολογικού Τμήματος – Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας.
  4. Εκπαίδευση χειριστή για μαγνητική τομογραφία καρδιάς
  5. Πρόσληψη 2ου Τεχνικού Εξωσωματικής Κυκλοφορίας.

Μόνο με τις παραπάνω προϋποθέσεις το ΕΚΑΣΚΑΠ θα πάψει να υπολειτουργεί και θα μπορέσει να προσφέρει αυτό που δύναται και οφείλει: Ασφαλείς και ουσιαστικές υπηρεσίες σε όλα τα καρδιοπαθή παιδιά.

Μοιράστε το άρθρο