ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣ. ΠΑΙΔΩΝΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΗ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΑΡΓΟ Η ΓΡΗΓΟΡΟ ΘΑΝΑΤΟ

Σαφής είναι από το 2011 μέχρι σήμερα η πρόθεση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» να κρατά κλειστό ή στην καλύτερη περίπτωση να καταδικάζει σε υπολειτουργία το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδος. Αυτό το Κέντρο, πουλειτουργεί πάνω απότρεις δεκαετίες, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες σε όλα τα καρδιοπαθή παιδιά, προνομιούχα καιμη, χάρη στην πείρα τού ιατρικού και νοσηλευτικού του προσωπικού, με αποτελέσματα εφάμιλλα διεθνών προδιαγραφών. Είναι δε το μόνο που εδράζεται και λειτουργεί μέσα σε Παιδιατρικό Νοσοκομείο, ικανόνα ανταποκριθεί σε κάθε περίσταση.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Σύλλογός μας αναγκάστηκε νακαταφύγειστο Υπουργείο, σε φορείς, στη δικαιοσύνη, στα ΜΜΕμεκαταγγελίες, μηνύσεις και εξώδικα, προκειμένου να διεκδικήσει τοαυτονόητο: το δικαίωμα των καρδιοπαθών παιδιών, ιδιαιτέρως όσων προέρχονται από οικονομικά αδύνατες οικογένειες,στην δημόσια υγεία, ένα δικαίωμα κατοχυρωμένο με διεθνείς συμβάσεις, που καταπατούνται ασύστολα!

Δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά σε όσα τραγικά συνέβησαν την τελευταία δεκαετία και έπληξαν τα καρδιοπαθή παιδιά μέχρι θανάτου. Ενδεικτικά, μόνο, αναφέρουμε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο κι ενώ στο μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας είχαν δοθεί(στην καλύτερη περίπτωση!) μόνο 3-4 μέρες χειρουργείων το μήνα(!!!), υπήρξε απόφαση εκ του Νοσοκομείου να σταματήσουν παντελώς τα χειρουργείακαρδιάς, λόγω ανακαίνισης γειτονικών χώρων! Τελικώς, μετά από μεγάλο αγώναμας, παραχωρήθηκε τμήμα άλλης εντατικής μονάδας, που φιλοξένησε τα καρδιοχειρουργημένα παιδιά και, έστω πλημμελώς, συνεχίστηκεη λειτουργία του Κέντρου.

Κι ενώ οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ)-ιδανικά ευρισκομένη ακριβώς δίπλα από τον χώρο των χειρουργείων -ανακαινίστηκε και θαμας δινότανπίσωγια να νοσηλεύει, επιτέλους, ξανά τακαρδιοπαθή παιδιά(που συχνά εξέρχονται ακόμα και με ανοιχτό στέρνο από το χειρουργείο), προέκυψε το θέμα του κορωνοϊού.

Απ ́όλες τις εντατικές μονάδες που υπάρχουν στα Νοσοκομεία Παίδων επελέγη η μοναδική στην Ελλάδα ΚΕΜως ΜΕΘ-covid, για την διασωλήνωση περιστατικών που τυχόν θαυπάρξουν, ενώ άλλοι χώροι ορίστηκαν ως χώροι υποδοχής. Κατά τη διάρκεια των2τελευταίωνμηνών, η ΚΕΜ φιλοξένησε μόνο 5 «ύποπτα» περιστατικά, που όχι μόνο δεν χρειάστηκαν διασωλήνωση, αλλά τελικά ήταν αρνητικά(δηλαδή λειτούργησε απλά ως χώρος υποδοχής!). Εξ αιτίας δε αυτού του γεγονότος, το Νοσοκομείο εξαιρέθηκε από τα Νοσοκομεία αναφοράς! Κι ενώ με νέα εγκύκλιο του υπουργείου, εδώ και δύο εβδομάδες, δόθηκε οδηγία να ξεκινήσουν πάλι τα τακτικά χειρουργεία, η Διοίκηση του Παίδων «Η Αγία Σοφία», με πρόσχημα τον κορωνοϊό, συνεχίζει να«επιτάσσει» την ΚΕΜ, χωρίς καν να έχει το δικαίωμα (αφού λόγω μηδενικών κρουσμάτων δεν υπάρχει λόγος για ΜΕΘ-covid), παρακωλύοντας, για μία ακόμα φορά, την πραγματοποίηση καθετηριασμών και χειρουργείων καρδιάς!

Τα χειρουργεία καρδιάς δεν μπορούν άλλο να περιμένουν! Τα παιδιά μας κινδυνεύουν! Με ποιο δικαίωμα η Διοίκηση συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών μας; Αφήστε, επιτέλους, αυτό το μοναδικό Κέντρο να επιτελέσει το έργοτου! Δώστε μας πίσω την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα και διαθέστε τις απαραίτητες μέρες χειρουργείων, πριν θρηνήσουμε κι άλλους θανάτους! Ζητάμε άμεσα την παρέμβαση της δικαιοσύνης!

η Πρόεδρος

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη

η Γραμματέας

Παναγιώτα Δούναβη


 

Μοιράστε το άρθρο