ΔΤ: Η«πλήρης επαναλειτουργία»του ΕΚΑΣΚΑΠ&η ζοφερή πραγματικότητα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”

Αρ.Μητρώου 29379

 

Αρ. Πρωτ.  218

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ:  Η προ 6μήνου αναγγελθείσα «πλήρης επαναλειτουργία» του μοναδικού δημόσιου     

             Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρο του ΕΣΥ και η ζοφερή πραγματικότητα

 

Πέρασαν πάνω από 6 μήνες από την διαβεβαίωση εκ μέρους των ιθυνόντων για «πλήρη επαναλειτουργία» του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), του μόνου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΕΣΥ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Ως ΑΜΕΣΑ ενδιαφερόμενοι, μετά λόγου γνώσεως, αναγνωρίζουμε ότι από 1ης Ιουλίου 2020 ξεκίνησαν, μετά από μήνες αδικαιολόγητης αναστολής λειτουργίας του ΕΚΑΣΚΑΠ, τα χειρουργεία καρδιάς, όμως το Κέντρο εξακολουθεί να ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ!

Η τρέχουσα κατάσταση έχει ως εξής:

1) Στην καλύτερη περίπτωση γίνεται ένα τακτικό χειρουργείο καρδιάς την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρόνο θα γίνουν το πολύ 50-60 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ενώ οι ανάγκες της χώρας είναι τουλάχιστον οκταπλάσιες! Μάλιστα, από το τέλος Νοεμβρίου 2020 και μέχρι σήμερα το Κέντρο αδυνατεί να πραγματοποιήσει με τις δικές του δυνάμεις χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς!

2) Η μοναδική στο ΕΣΥ Παιδο-Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΥΣ. Κάποιοι δε από αυτούς δεν είναι καν Εντατικολόγοι! Οι επικουρικοί (μη μόνιμοι) ιατροί-εντατικολόγοι που υπήρχαν έφυγαν, διότι διορίστηκαν αλλού, και η ΚΕΜ εξυπηρετείται τώρα εκ περιτροπής (!) από γιατρούς άλλων Εντατικών Μονάδων! Το θέμα αυτό επείγει και θα λυθεί μόνο με τον χαρακτηρισμό της ΚΕΜ ως ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (υπάρχει σχετική απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου ήδη από το 2015 που παραμένει κενό γράμμα!) και με διορισμό ΜΟΝΙΜΩΝ ΙΑΤΡΩΝ-ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΩΝ.

3) Η Παιδο-Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) λειτουργεί με τρείς (3) όλες κι όλες κλίνες. Οι υπόλοιπες τρεις (3) από τις έξι (6) σύγχρονες κλίνες Εντατικής και οι τρείς (3) θερμοκοιτίδες που δωρήθηκαν προσφάτως στην ΚΕΜ από την Nestlé Ελλάς σκονίζονται σε μια γωνιά αναξιοποίητες, διότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν! Παρότι το νοσηλευτικό προσωπικό της ΚΕΜ έχει αυξηθεί, αν και όχι επαρκώς, οι λειτουργούσες κλίνες της ΚΕΜ παραμένουν τρείς!

4) Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΕΚΑΣΚΑΠ διαθέτει μόνο μία ημέρα την εβδομάδα για καθετηριασμούς καρδιάς (διαγνωστικούς και επεμβατικούς) και στη μία αυτή ημέρα μπορεί να κάνει δύο μόνον καθετηριασμούς, ενώ χρειάζονται πολλαπλάσιοι! Για να συνειδητοποιηθεί το μέγεθος της εγκληματικής υπολειτουργίας, αναφέρουμε ότι μέχρι το 2010 γίνονταν περίπου 400 καθετηριασμοί το χρόνο και τώρα ούτε 80!!! Ελπίζουμε, επίσης, ότι ο αγγειογράφος του Αιμοδυναμικού, ο οποίος έπρεπε εδώ και χρόνια να αντικατασταθεί, θα αντικατασταθεί σύντομα, ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό!

5) Εδώ και 18 χρόνια το ΕΚΑΣΚΑΠ λειτουργεί με έναν και μόνο Τεχνικό Εξωσωματικής Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να αναστέλλονται οι επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, όταν αυτός απουσιάζει. Τι έχει γίνει εκ μέρους του Υπουργείου και τι θα γίνει για να λυθεί το πρόβλημα του ενός και μόνο Τεχνικού Εξωσωματικής Κυκλοφορίας στο «Αγία Σοφία»;

6) Καινούριος μαγνητικός τομογράφος, δωρεά του ΟΠΑΠ το 2013, παραμένει άχρηστος για μαγνητικές καρδιάς και τα καρδιοπαθή παιδιά αναγκάζονται να τις κάνουν εκτός του Παίδων, με οικονομικό κόστος, διότι τόσα χρόνια δεν έχει υπάρξει μέριμνα για να προσληφθούν ή να εκπαιδευτούν οι υπάρχοντες χειριστές και ιατροί, για την πραγματοποίηση μαγνητικών τομογραφιών καρδιάς σε παιδιά.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν σαφή ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, την οποία μπορούμε να τη θεωρήσουμε ΣΚΟΠΙΜΗ! Και τούτο, διότι βλέπουμε καρδιοπαθή παιδιά που διαγνώστηκαν στο «Αγία Σοφία», να χειρουργούνται σε άλλα Κέντρα, ιδιωτικά ή κατ’ευφημισμόν «δημόσια», και κατόπιν να επιστρέφουν για συνέχιση της νοσηλείας τους στο «Αγία Σοφία», που μπορεί να είναι και πολύ μακρά. Δηλαδή, άλλος καρπούται το όχι ευκαταφρόνητο ασφαλιστικό πακέτο της καρδιοχειρουργικής επέμβασης και άλλος χρεώνεται το κόστος της μετεγχειρητικής νοσηλείας!!!

Με αφορμή τον covid-19 οι ιθύνοντες μας λένε  διαρκώς πόσο νοιάζονται για την υγεία μας. Αναρωτιόμαστε: Η υγεία των καρδιοπαθών παιδιών δεν ενδιαφέρει κανέναν; Υπενθυμίζουμε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν πρώτα σε ποσοστό θανάτων σε σχέση με όλα τα άλλα νοσήματα! Όσο η υπολειτουργία του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. παραμένει, ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ, ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ!

Γι αυτό: Ζητάμε το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!

 

 

 

Μοιράστε το άρθρο