Η αλήθεια περί “πλήρους επαναλειτουργίας” του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ«Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Αρ. Μητρώου 29379

                                                                                                                                              Αρ. Πρωτ. 210

                                                                                                                                            Αθήνα, 3 Ιουλίου 2020

      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η αλήθεια περί“πλήρους επαναλειτουργίας”του μοναδικού Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο ΕΣΥ

 

Στο νέο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και αναπαρήγαγε, για μια ακόμη φορά, η πλειοψηφία των ΜΜΕ διαβάζουμε: «ξεκίνησε σήμερα, 1 Ιουλίου 2020, η πλήρης επαναλειτουργία του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.) και η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) του Νοσοκομείου».

Η αλήθεια είναι ότι την 1η Ιουλίου 2020 άνοιξε πάλι μετά από 10 μήνες (!) η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ). Οι λόγοι που παρέμεινε κλειστή για τόσους μήνες; Αρχικά, έκλεισε λόγω ανακαίνισης, όχι αυτής καθεαυτής της ΚΕΜ, αλλά του επάνω ορόφου, όπου και οι θάλαμοι της Καρδιολογικής κλινικής. Επισήμως, θα έκλεινε για τρεις μήνες,  από 16 Σεπτεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2019. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο χρόνος παρατάθηκε και η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε μετά από έξι μήνες, στις αρχές Μαρτίου 2020. Η δε παράδοση των ανακαινισμένων θαλάμων της Καρδιολογικής κλινικής έγινε τώρα (29 Ιουνίου), ανάγοντας τον συνολικό χρόνο σε 10 μήνες! Η ΚΕΜ, λοιπόν, μπορούσε να παραδοθεί στα καρδιοπαθή παιδιά από τον Μάρτιο. Για να συνεχιστεί, όμως, η εδώ και χρόνια σε εξέλιξη, αποδόμηση του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του «Αγία Σοφία», η Διοίκηση χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα την «Εισήγηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», αποφάσισε να επιτάξει αυτή τη μοναδική, σε όλη την Ελλάδα, Εντατική ως ΜΕΘ-Covid, ενώ υπήρχαν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες και ανευρέθηκαν μετά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες των γονιών των καρδιοπαθών παιδιών!!!

Όσον αφορά την  «πλήρη επαναλειτουργία» του Κέντρου, αυτό μόνον ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί!

Κατ’ αρχάς, στον ιστότοπο του «Αγία Σοφία» και στο αναρτημένο πρόγραμμα χειρουργείων του Νοσοκομείου υπάρχει μόνο ένα χειρουργείο καρδιάς για όλο τον Ιούλιο. Στο Δελτίο Τύπου της Διοίκησης αναφέρεται ότι τα περιστατικά θα αξιολογούνται «σε εβδομαδιαία βάση». Δεν υπήρχε άφθονος χρόνος τόσον καιρό, ώστε να έχουν ήδη αξιολογηθεί και προγραμματισθεί τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, ώστε να αναρτηθεί πλήρες μηνιαίο πρόγραμμα χειρουργείων, όπως παλιά;

Δεύτερον, μετά το σκανδαλωδώς αδικαιολόγητο κλείσιμο του Κέντρου για τόσους μήνες, φτάσαμε στον Ιούλιο! Είναι γνωστό πως κάθε χρόνο και για ένα μήνα (από τέλος Ιουλίου έως τέλος Αυγούστου), τα χειρουργεία του Νοσοκομείου κλείνουν για τακτικά περιστατικά και εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα. Επομένως, μιλάμε για «επαναλειτουργία» διάρκειας λιγότερης από μήνα και ξανά από Σεπτέμβριο πάλι, σαν να μην υπάρχει λίστα καρδιοπαθών παιδιών προς χειρουργείο, που πρέπει να αντιμετωπιστούν!

Και τρίτον, το «Αγία Σοφία» από πέρυσι τον Σεπτέμβριο δεν δέχεται επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά! Άρα, ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, που τελικώς πραγματοποιηθούν 3-4 τακτικά χειρουργεία μέσα στον Ιούλιο, δηλαδή για δύο μήνες, αυτό σε καμία περίπτωση δεν λέγεται «πλήρης επαναλειτουργία»!!!

Κύριοι της Διοίκησης, μην παίζετε με τις λέξεις και πολύ περισσότερο με τα παιδιά μας! Αν δεν γίνονται 2 και 3 και 4 χειρουργεία εβδομαδιαίως και διπλάσιοι-τριπλάσιοι καθετηριασμοί απ΄όσους γίνονται σήμερα, κι αν το ΕΚΑΣΚΑΠ δεν στελεχωθεί σωστά, μιλάμε για «πλήρη υπολειτουργία», όπως και πριν κλείσει!

Επομένως, αν δεν προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια του κόσμου, πρέπει άμεσα να μας αποδείξετε το αντίθετο!!!

 

Η Πρόεδρος                                                                                     Η Γραμματέας

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη                                               Παναγιώτα Δούναβη

Μοιράστε το άρθρο