Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας

Το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας διαπιστώνει με ανησυχία ότι το «Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά» (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), το μοναδικό στο είδος του στο ΕΣΥ,που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»καικαλύπτειμε τριτοβάθμια περίθαλψη όλη την Ελλάδα, δεχόμενο παραπομπές από όλες τις περιοχές της πατρίδας μας, ακόμα και τις πλέον απομακρυσμένες,βρίσκεται σε αναστολή τηςλειτουργίας του από τον Μάρτιο του 2020, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Παραμένει δε μέχρι σήμερα αδρανές και χωρίς προοπτική άμεσης επαναλειτουργίας, παρ’όλο που το κύμα επιδημίας έχει περάσει και χωρίς, μέχρι τώρα, ναέχει προκαλέσει ουσιαστικές ανάγκες για εντατική θεραπεία στα παιδιά που νόσησαν από τον κορωνοϊό. Εξάλλου, από τη μέχρι τώρα πείρα, έχει αποδειχθεί ότι στα παιδιά ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό είναι ελάχιστος, σε αντίθεση με τον πολλαπλάσιο κίνδυνο από την συγγενή καρδιοπάθεια.

Το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. ήταν κλειστό με απόφαση της Πολιτείας από το 2011 έως το 2013. Έκτοτε, υπολειτουργεί βαρέως, λόγω υποστελέχωσης σε Ιατρούς (κυρίως Αναισθησιολόγους και Εντατικολόγους) και Νοσηλευτές. Μέχρι το 2010 πραγματοποιούνταν εκεί 180 χειρουργικές επεμβάσεις και 350 καρδιακοί καθετηριασμοί, νοσηλεύονταν 850 καρδιοπαθή παιδιά, ενώ στα Εξωτερικά Ιατρεία του εξετάζονταν περί τα 8.000 παιδιά. Εχοντας τα τελευταία χρόνια διαθέσιμη μόνο μία ημέρα την εβδομάδα για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και άλλη μία για καθετηριασμούς καρδιάς, το 2019 πραγματοποίησε 50 επεμβάσεις και 110 καθετηριασμούς και νοσήλευσε 480 καρδιοπαθή παιδιά. Σημειωτέον ότι μεγάλο ποσοστό από αυτά τα παιδιά είναι ανασφάλιστα, πρόσφυγες, μετανάστες, Ρομά κ.ά., τα οποία έχουν ουσιαστικά πρόσβαση μόνο σε αυτό το Κέντρο, με τον δημόσιο χαρακτήρα του. Η μη επαναλειτουργία τουοδηγεί σε υποχρεωτική αντιμετώπιση των ασθενώνσε άλλα Κέντρα,γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια στις οικογένειες των παιδιώνπου έχουν διαγνωσθεί,νοσηλευθεί και αντιμετωπισθεί στοΕΚΑΣΚΑΠ, αλλά και μερικές ή αρκετές φορές σε αναγκαία συμμετοχή στο κόστος νοσηλείας των ασθενών.

Είναι προφανές ότι το Κέντρο αυτό είναι απαραίτητο στο σύστημα Υγείας της χώρας μας και μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα, αν στηριχθεί από την Πολιτεία.

Το ΔΣ της ΕΕΠΚ ζητά από την Πολιτεία:

1.Την άμεση επανέναρξη της λειτουργίας του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

2.Την πλήρηστελέχωσητου Κέντρου με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να επιτελεί το έργο του.

Ο Πρόεδρος

Γ. Καλαβρουζιώτης

Ο Γεν. Γραμματέας

Σ. Ράμμος


 

Μοιράστε το άρθρο