Δελτίο Τύπου Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Αγωνία για την παύση λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες,  αισθάνεται την ανάγκη, εκ μέρους όλων των μελών του και συνολικά των πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες και των οικογενειών τους, να εκφράσει, με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, την ανησυχία και την αγανάκτηση ενός ολόκληρου κόσμου, ο οποίος δυστυχώς για μία ακόμη φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με την αναστολή της λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Αυτό καθεαυτό το γεγονός, ότι, δεδομένου του ιδιάζοντος καθεστώτος το οποίο ισχύει για το αντίστοιχο τμήμα στο «Ωνάσειο Κ.Κ.», αποτελεί πρακτικά και ουσιαστικά τη μοναδική δημόσια δομή η οποία αντιμετωπίζει περιπτώσεις παιδιών που πάσχουν από κάποια μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας, καταδεικνύει τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου Κέντρου.

Και η σημασία αυτή καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη λαμβάνοντας υπόψη ότι στο συγκεκριμένο Τμήμα προσφεύγουν κατά κανόνα και για λόγους προφανείς παιδιά προερχόμενα από χαμηλού εισοδηματικού προφίλ οικογένειες, οι οποίες δεν δύνανται να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος της νοσηλείας σε κάποια ιδιωτική κλινική ή ακόμη περισσότερο σε παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα του εξφωτερικού.

Δυστυχώς τα προσκόμματα τα οποία παρουσιάζονται κυρίως τα τελευταία χρόνια στη λειτουργία του εν λόγω Κέντρου είναι συνεχή, με συνέπεια την απαράδεκτη υποβάθμισή του, την υπολειτουργία του λόγω προφανούς έλλειψης προσωπικού αλλά και κατάλληλων χώρων, ενίοτε και με διάφορες αφορμές ή προφάσεις την ολοκληρωτική αναστολή λειτουργίας αυτού, με ό,τι εξαιρετικά δυσάρεστο ή και επικίνδυνο συνεπάγεται για του μικρούς πάσχοντες.

Πέραν των όποιων θεμάτων προέκυψαν κατά το παρελθόν και αποφεύγοντας βαρύγδουπες εκφράσεις και αφορισμούς, θεωρούμε ότι ο καθορισμός της συγκεκριμένης ΚΕΜ (Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας) ως κέντρο αναφοράς για τον covid– 19 υπήρξε εξαιρετικά ατυχής, ενώ η στάση της διοίκησης του «Αγίου Σοφία» επιεικώς απαράδεκτη, οδηγώντας αναπόφευκτα στην άκρως επικίνδυνη αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων και λοιπών σοβαρών ιατρικών πράξεων. Τραγική συνέπεια: για άλλη μία φορά το υπερπολύτιμο για το χώρο μας και το κοινωνικό σύνολο ευρύτερα Κέντρο του «Αγία Σοφία» να τελεί σε παύση λειτουργίας.

Απευθύνουμε έκκληση  στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Μητσοτάκη, στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, στη διοίκηση του εν λόγω νοσοκομείου αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα, να αποδείξει εμπράκτως την ευαισθησία και την ευθυκρισία που τον διακρίνει, προβαίνοντας άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για τη χωρίς καμία περεταίρω χρονοτριβή επαναλειτουργία του ανωτέρω Κέντρου και την εύρεση και εμπέδωση μίας λύσης μόνιμης και ορθολογικής  ώστε να συνεχιστεί εντός των προσεχών ημερών η σπουδαία πραγματικά προσφορά του Κέντρου κατά τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια στον τόσο ευάλωτο χώρο μας.

Καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται πλέον, ενώ επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ανήλικους, ακόμη και νεογέννητους, ασθενείς, οι οποίοι εναγωνίως, μαζί με τις οικογένειές τους αναμένουν την επαναλειτουργία του προαναφερθέντος Κέντρου.

Πηγή: Δελτίο Τύπου Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Μοιράστε το άρθρο