Για την Ημερίδα με θέμα: «ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ …”, 09/09/2016

Αρ. Πρωτ. 103/2016 

 Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2016

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Για την Ημερίδα με θέμα: «ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ:

ΣΧΕΣΗ ΕΛΠΙΔΑΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ».

 

          

 

            Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες”Η Αγία Σοφία” ιδρύθηκε από γονείς καρδιοπαθών παιδιών για να στηρίζει με κάθε τρόπο τα παιδιά που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες και τις οικογένειές τους, δίνοντας μεγάλους αγώνες για την προάσπιση και απρόσκοπτη λειτουργία του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π., του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στη χώρα μας, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

            Με σκοπό  την ενημέρωση των σημερινών και μελλοντικών γονέων, αλλά και όλων των πολιτών, που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε άμεση σχέση με παιδιά που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες, διοργανώσαμε την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), ημερίδα με θέμα:

«ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: ΣΧΕΣΗ ΕΛΠΙΔΑΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»

            Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Δήμου Αθηναίων, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων, της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας και υπό την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Συμμετείχαν ως ομιλητές εκλεκτοί παιδοκαρδιοχειρουργοί, παιδοκαρδιολόγοι, παιδίατροι – νεογνολόγοι, καθώς και ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός. Την τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των ως άνω φορέων, γονείς καρδιοπαθών παιδιών και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, ιατροί, ιερείς και φοιτητές.

Καλωσόρισμα απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη, η οποία τόνισε ότι η ημερίδα αυτή αποτελεί χρέος ευγνωμοσύνης προς τους αφανείς ήρωες-γιατρούς του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. που «φυλάνε Θερμοπύλες», καθώς και χρέος προς τα καρδιοπαθή παιδιά και τις οικογένειές τους, για να γνωρίζουν ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημά τους  στο μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας.

            Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Κοντογιάννης, ο οποίος μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου, που αγωνιά και συγχαίρει κάθε έκφραση αγάπης προς τον συνάνθρωπο, και εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ανάμεσα σε «εξαιρετικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες του χειρουργικού νυστεριού». Η εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Στρατηγάκη, αν και εκτάκτως κωλύθηκε να παραστεί, μας έστειλε τους χαιρετισμούς της και μας διαβεβαίωσε για την στήριξη του Δήμου Αθηναίων στο Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.  και στο έργο του Συλλόγου μας. Εκ μέρους του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού παρέστη η αναπληρώτρια Διοικήτρια της 1ης ΥΠΕ κ. Τζένη Διαμαντοπούλου, η οποία μετέφερε την συμπαράσταση του Υπουργού, την ευχή του για καλή επιτυχία στην ημερίδα και στο δύσκολο έργο μας και την διάθεσή του να είναι δίπλα μας όποτε χρειαστεί. Το ίδιο, όπως ανέφερε, ισχύει και για την 1η ΥΠΕ. Εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων, ο κ. Αντώνιος Καλλικούρδης, μέλος του ΔΣ και Ταμίας, μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις εγκάρδιες ευχές όλων των μελών του ΔΣ, την ομόφωνη στήριξή τους στο Σύλλογό μας και στο Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. και βεβαίωσε ότι η Εταιρεία θα βρίσκεται πάντα δίπλα μας, ενισχύοντας γεγονότα που προάγουν την  δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου. Τέλος, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας η Πρόεδρος κ. Γεωργία Κωνσταντοπούλου εξέφρασε την στήριξη κάθε προσπάθειας προς βοήθεια των καρδιοπαθών παιδιών και των οικογενειών τους, ανέφερε πόσο σημαντική είναι αυτή τόσο σε οικονομικό, όσο και σε επίπεδο ψυχολογικής συμπαράστασης, αφού αφορά παθήσεις με μακροχρόνια νοσηλεία, και εξήρε το έργο που προσφέρει το  Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π., το οποίο «παλεύει», λόγω οικονομικής κρίσης, να κρατήσει υψηλό επίπεδο ιατρικής και νοσηλευτικής περίθαλψης. Συνεχάρη, επίσης, τον Σύλλογο, που στηρίζει την υπεράνθρωπη προσπάθεια του προσωπικού του Κέντρου και ευχήθηκε η Πολιτεία να συμπαρασταθεί στον αγώνα αυτό.

Τoπρώτο μέρος της ημερίδας ξεκίνησε με την εμπεριστατωμένη εισήγηση του κ. Νικολάου Ελευθεράκη, Παιδοκαρδιολόγου, Διευθυντή ΕΣΥ, με θέμα: «Συγγενείς καρδιοπάθειες: Ορισμός – συχνότητα – αίτια – είδη», όπου με σαφή και κατανοητό τρόπο μας εισήγαγε στα βασικά καρδιολογικά προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν στα παιδιά από τη γέννησή τους. Με σύντομο και συνοπτικό λόγο, αναφέρθηκε, επίσης, και στο ιστορικό του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π., καθώς και στη σημερινή λειτουργία του. Στη συνέχεια, η κ. Γεωργία Κωνσταντοπούλου, Καρδιολόγος Παίδων-Εμβρύων, ανέπτυξε πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση με θέμα: «Ποιες Συγγενείς Καρδιοπάθειες μπορούν να διαγνωσθούν προγεννητικά;», αναλύοντας διεξοδικά τα είδη καρδιοπαθειών που είναι εμφανή πριν τη γέννηση, αλλά και όσα λανθάνουν, καθώς και την ποιότητα ζωής που αυτά προμηνύουν, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τις οικογένειές τους. Στο κλείσιμο του πρώτου μέρους, ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός έθιξε ένα πολύ σοβαρό θέμα με ηθικοπνευματικές διαστάσεις: «Ηθικοί προβληματισμοί στην προγεννητική διάγνωση Συγγενών Καρδιοπαθειών», που προκάλεσε βαθείς προβληματισμούς πάνω στον σεβασμό της κυοφορούμενης ζωής. Στη συζήτηση που ακολούθησε, φάνηκε το έντονο ενδιαφέρον του κοινού και υπήρξε πολύ εποικοδομητικός διάλογος.

Ακολούθησε διάλειμμα, όπου ομιλητές και συμμετέχοντες στην Ημερίδα  είχαν τη δυνατότητα για περαιτέρω συζητήσεις, αλλά και για κέρασμα, προσφορά του ομίλου Σκλαβενίτη, τον οποίο και δημοσίως ευχαριστούμε.

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας το ενδιαφέρον κορυφώθηκε, αφού έγινε η παρουσίαση της προσφοράς του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. στα καρδιοπαθή παιδιά και περιγράφηκαν και αναλύθηκαν με όσο το δυνατόν απλούστερο τρόπο, αλλά και με λεπτομερείς απεικονίσεις, καυτά και αγωνιώδη θέματα για τους γονείς, όπως: «Διαγνωστικοί και θεραπευτικοί καθετηριασμοί καρδιάς», «Χειρουργική αντιμετώπιση Συγγενών Καρδιοπαθειών στη νεογνική, βρεφική και παιδική ηλικία», «Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις από την πείρα του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π» και «Φροντίδα του παιδιού με Συγγενή Καρδιοπάθεια στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα», από τους ειδικούς επιστήμονες: κ. Νικόλαο Ελευθεράκη, Παιδοκαρδιολόγο, Διευθυντή ΕΣΥ, κ. Γεώργιο Καλαβρουζιώτη, Παιδοκαρδιοχειρουργό, Διευθυντή ΕΣΥ, κ.Αντώνιο Καλλικούρδη, Παιδοκαρδιοχειρουργό, Επιμελητή Α΄ ΕΣΥ, και κ. Ξανθή Αγρογιάννη, Παιδίατρο – Νεογνολόγο Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας, Π.Γ. Νοσ/μείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Η δε περιγραφή δύσκολων περιστατικών που έχουν αντιμετωπιστεί κατά καιρούς στο  Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π μας έκαναν, για μιαν ακόμη φορά, υπερήφανους για τους εξαίρετους γιατρούς του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιο-χειρουργικού Κέντρου της Ελλάδας.

Ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά ήταν το τελευταίο τμήμα της ημερίδας, όπου γονείς κατέθεσαν συγκινημένοι τις εμπειρίες τους από το Κέντρο, εμπειρίες ευγνωμοσύνης, κοινές για όλους όσοι νοσηλευτήκαμε εκεί, γεγονός που όλοι ζήσαμε ως ευλογία. Εμπειρίες ζωής, που μιλούν για γιατρούς-αγωνιστές, ταγμένους να σώζουν παιδικές καρδιές, με μόνη αμοιβή να τις δούνε να ξαναχτυπούν και να ευφρανθούν με το χαμόγελό τους!

Κλείνοντας, δεν παραλείψαμε να ευχαριστήσουμε για την φιλοξενία και για την προβολή της ημερίδας σε εκπομπές τους τον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ, τον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 9.89 και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας.

Συμπέρασμα της ημερίδας ήταν το μήνυμα που αβίαστα λάβαμε από γιατρούς που δουλεύουν ακούραστα υπερβάλλοντας εαυτούς και από γονείς που εισέπραξαν και εισπράττουν αυτήν την ανιδιοτελή άσκηση της ιατρικής με αστείρευτη αγάπη προς κάθε νοσηλευόμενο παιδί:

Πράγματι, υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ για τα καρδιοπαθή παιδιά μας στο δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο. Και όλοι μας δώσαμε την υπόσχεση, αυτή η ελπίδα να έχει και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ!

         

         

          η Πρόεδρος                                                               ο Γραμματέας

                                                                                                                          

           Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη                        Μιχαήλ Αλεβίζος

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό από την επιστημονική ημερίδα

 

 

 Έναρξη της ημερίδας από την πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη

 

 

 

Χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο

π. Βασίλειο Κοντογιάννη

 

 

Εκ μέρους του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού χαιρετισμό απευθύνει η αναπληρώτρια Διοικήτρια της 1ης ΥΠΕ, κ. Τζένη Διαμαντοπούλου

 

 

Εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων χαιρετισμός και εισήγηση από τον κ. Αντώνιο Καλλικούρδη, Παιδοκαρδιοχειρουργό, Επιμελητή Α΄ ΕΣΥ,

Π.Γ. Νοσ/μείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

 

 

Χαιρετισμός και εισήγηση από την Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας,

κ. Γεωργία Κωνσταντοπούλου, Καρδιολόγο Παίδων-Εμβρύων

 

 

Ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής, τ. Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής Αθηνών, αγγίζει τα σοβαρότατα ηθικά διλήμματα του προγεννητικού ελέγχου

 

 

 Παρέμβαση από τον κ. Βασίλειο Μπέλλιο, Δρ Γυναικολόγο-Μαιευτήρα

 

 

Εισήγηση από τον κ. Νικόλαο  Ελευθεράκη, Καρδιολόγο, Διευθυντή ΕΣΥ, Π.Γ. Νοσ/μείο Παίδων   «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

 

 

Εισήγηση από τον κ. Γεώργιο Καλαβρουζιώτη, Παιδοκαρδιοχειρουργό, Διευθυντή ΕΣΥ, Π.Γ. Νοσ/μείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

 

Εισήγηση από την κ. Ξανθή Αγρογιάννη, Παιδίατρο – Νεογνολόγο Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας Π.Γ. Νοσ/μείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

 

 

Μοιράστε το άρθρο